Bine aţi venit în India!

Bine aţi venit în India!


Namaste“: palmele împreunate în dreptul feţei nu înseamnă doar respect faţă de oaspeţi sau bătrâni, ci şi un mod de a-ţi exprima afecţiunea şi recunoştinţa. Poate că nici un “Bună ziua” sau “Salut” nu ar putea exprima acelaşi lucru.

Varietatea înseamnă bogăţie. Această ţară nu dispune de o mâncare tradiţională, ci de arta de a stăpâni varietatea.

La masă, India vă oferă, în afară de miros de trandafir şi iasomie, o paletă largă de arome. De la nord la sud, de la o religie la alta, de la o climă la alta, gustul şi priveliştea se schimbă. Se spune că un indian poate ghici religia şi originea bucătarului, doar după gustul mâncării preparate.

Aveţi la îndemână cel puţin douăzeci de condimente specifice: şofran, piper, coriandru, nucşoară, chimen, cardamom, mentă şi rododendron etc. şi toate specialităţile vă sunt servite deodată. În mijlocul mesei se aşază felurile principale, iar pe margine, celelalte: sosuri chutney, murături, orez, roti (pâine indiană) şi deserturi. Nu folosiţi niciodată cuţitul! Eventual lingura şi furculiţa, dar este preferabil să mâncaţi cu mâna dreaptă.

Dacă luaţi masa în nordul Indiei, veţi observa abundenţa cărnii şi a mâncărurilor condimentate. Aici pâinea se bucură de un adevărat cult, iar carnea se prepară mai degrabă dietetic: marinată şi coaptă în tandoor (un fel de cuptor) sau la grătar. Sosurile folosite nu sunt prea multe sau prea consistente şi au la bază iaurtul. În treacăt fie spus, iaurtul este aici antidotul focului din ardeii iuţi. Dintre felurile de mâncare perene, tradiţionale, putem enumera: Pulao Persan (orez cu carne aromată, cu şofran şi boia), Biryani (carne, legume sau peşte bine foarte condimentat, cu garnitură de orez) şi diverse frigărui. Coriandrul, porumbul şi carnea de oaie sunt aproape nelipsite în statul Rajastan, la graniţa cu Pakistan. Tandoor, un preparat foarte popular în occident, îşi are originea în Punjab, important producător de muştar şi mai ales în capitală, New Delhi. În fine, Kasmirul, aflat la graniţa cu Rusia şi China, vine cu preparate de carne de oaie, cu năutul, cu fasolea şi cu ardeii iuţi (cultivaţi aici din abundenţă).

În sud, vegetarienii sunt la ei acasă. Acest lucru este, inclusiv, influenţa hinduismului: Dosa, Ildi si Samba, clătite cu orez, gogoşi cu murături şi curry de legume, Bhaji, curry de legume. Sudul este patria vegetarienilor, a ecologiştilor şi a sobrietăţii absolute.

Ocupaţia musulmană şi-a pus amprenta pe nord-vestul ţării: aşa au venit în India kebabul, kofta, biryani, Gushtaba (chifteluţe picante cu iaurt), Biryani (carne de miel sau de pui in orez cu aromă de portocale şi glazură de zahăr), Rogan Josh (carne de miel, picantă).

Sud-estul este patria lactatelor, mai ales a iaurtului (dahi) şi a untului topit (ghee). Tot aici domneşte şi chili.

Estul se inspiră de la bengalezi: curry, linte, peşte, nucă de cocos şi fructe de mare, aşa că aici vă îndulciţi cu un desert din e nucă de cocos şi, bineînţeles, laptele: clătite Jalebi sau îngheţată Kulfi.
India meridională face paradă de sosuri, iar coasta tropicală se laudă cu fructe, peşte, crustacee şi curry.

În fine, India nu ar fi la fel fără cafeaua, ceaiul, tamarindul şi nucşoara sa. Sau fără curry!

Taguri: , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*