Răcoritorul Ayran şi aroma cafelei turceşti

Răcoritorul Ayran şi aroma cafelei turceşti


În zilele toride de vară se cere o băutură răcoritoare, şi nu oricare ci ayran. Preparată din iaurt gras combinat cu puţină apă pentru a-l subţia, uşor sărat, garnisit cu feliuţe de lămâie sau frunze de mentă proaspătă. Se spune ca pe caniculă sunt bune cafelele calde, cafeaua turcească, kahve în turcă, nu este una tare asemeni celei din Italia, şi este simplu de preparat: cafea măcinată fiartă, cu zahăr, servită în ceşti, se lasă să se adune caimacul la suprafaţă.

Unul dintre cronicarii turci Ibrahim Becevi raportează deschiderea primei cafenele la Istanbul, ca mare eveniment. Ustensilele necesare preparării aromei orientale sunt ibricul, o linguriţă şi un aparat pentru încălzire. Ingredientele sunt, în cele din urmă, cafea boabe măcinată, uneori cardamom bobiţe, apă rece şi zahăr. La masă, cafeaua este adusă într-un vas mic, din cupru, cu una sau două toarte, iar musafirul se poate servi după plac.

Taguri: , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*