Musaka

Musaka


Ingrediente:

Legumele:

2 vinete, tăiate felii subţiri
2 cartofi mari, curăţaţi, tăiaţi felii subţiri
ulei de măsline
sare, piper

Sosul cu carne şi roşii:

500 g carne de miel, tocată
1 ceapă mare, tocată
2 linguri usturoi zdrobit
sare
piper
1 linguriţă oregano
1 frunză de dafin
un vârf de cuţit cuişoare măcinate
un vârf de cuţit scorţişoară
1 cană vin roşu
6 roşii curăţate, tăiate mărunt

Sosul Bechamel:

4 linguri unt
4 linguri făină
3 gălbenuşuri
1 ceaşcă parmezan
4 căni lapte
un vârf de cuţit nucşoară
½ ceaşcă suc de lămâie
sare
piper

Garnisire:
1 ceaşcă pesmet
2 linguri frunze proaspete de mentă, tocate
2 linguri frunze proaspete de pătrunjel, tocate
½ ceaşcă parmezan ras

Preparare:

Legumele (vinetele şi cartofii) se asezonează cu sare şi piper. Se încinge ulei într-o tigaie şi se prăjesc, pe rând feliile de cartofi, apoi cele de vinete. Se pun la scurs pe prosoape de hârtie. Pe parcurs se mai adaugă ulei dacă este nevoie. Se căleşte carnea la foc mic, până ce capătă o culoare maronie. Se adaugă ceapa şi usturoiul şi se călesc împreună încă 5 minute, se condimentează cu sare şi piper.
Se scurge de excesul de grăsime, se asezonează cu oregano, cuişoare, dafin şi scorţişoară şi se mai lasă puţin la foc mic. Se adaugă vinul roşu şi se fierbe 10 minute, până ce scade la jumătate. Se adaugă roşiile şi se fierbe totul, o jumătate de oră, amestecând din când în când. Amestecul trebuie să aibă consistenţa unui sos gros de roşii. Se condimentează, după gust, dacă mai este nevoie, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.
Sosul Bechamel: se încing 4 linguri de unt într-o tigaie. Se adaugă făina şi se prepară o îngroșală aurie. Se adaugă câte puţin lapte, amestecând mereu. Se adaugă nucşoara şi sucul de lămâie. Se fierbe la foc mic, un sfert de oră. Şi acest amestec trebuie să fie destul de gros. Separat, se bat ouăle, apoi se amestecă treptat, cu sosul obţinut mai devreme. Se adaugă parmezan şi se pune totul la foc mic, câteva minute, fără să apuce însă, să fiarbă. Se sărează şi se mai adaugă piper, dacă este nevoie. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.
Se încinge cuptorul. Se presară pesmet din abundenţă pe fundul unei tăvi. Se aşază un strat de vinete, apoi unul de cartofi. Deasupra se pune sosul de roşii şi carnea. Urmează un strat format dintr-o treime din sosul Bechamel, apoi încă un strat de vinete, unul de cartofi şi unul de sos cu carne. Se unge totul cu restul de sos Bechamel şi se presară cu restul de pesmet şi cu brânza parmezan rasă.
Se pune la cuptor şi se coace trei sferturi de oră, până ce musacaua capătă o culoare frumoasă, aurie. Se ia de pe foc şi se lasă câteva minute deoparte, să se odihnească înainte de servire.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria greacă, Carne de miel, Mâncăruri cu alcool, Mâncăruri cu carne, Mâncăruri cu legume, Mâncăruri cu ouă, Reţeta zilei.

1 raspuns la Orez cu legume în stil oriental

  1. ansen a spus:

    bunisoare bv bv bv bv bv

Exprimați-vă opinia

*