Curcan cu sos de rodie

Curcan cu sos de rodie



Ingrediente:

1 kg piept de curcan, fără piele, dezosat
1 pahar vin alb, sec
3 pahare supă de pui
sare, piper, după gust
1 lingură cimbru uscat
ulei de măsline

Pentru sosul de rodii:

50 g zahăr
30 ml oţet sau 3 linguri
2 rodii stoarse, doar sucul
1 lămâie, doar sucul

Pentru sosul alb:

1 cub unt
1 lingură făină
1 pahar supă de pui

Preparare:

Se spală carnea apoi se usucă, se unge cu ulei de măsline şi se prăjeşte în tigaie, întorcând-o din când în când, până îşi schimbă culoarea. Se toarnă vinul sec şi se lasă să fiarbă puţin, cca 15 minute, până se evaporă vinul. Se mai toarnă 1 pahar cu supă de pui, se presară cimbru şi se mai lasă la foc mic 5 minute. Se scoate carnea, sucul rezultat se strecoară, nu se aruncă, acesta va fi folosit mai târziu.
Se pune carnea într-un vas de yena, cu 1 pahar de supă de pui şi se dă la cuptor, la foc mediu spre mic, pentru 50 de minute, 25 de minute cu vasul acoperit, 25 de minute fără capac.
Separat, se prepară sosurile. Prima data cel de rodii, astfel: se toarnă într-o crăticioară zahărul, se caramelizează la foc mic, se stinge cu oţet, apoi zeama de lămâie, sucul de rodii, se amestecă pe foc 5 minute, se pune deoparte.
Pentru sosul alb: se topeşte untul într-un alt vas, se presară 1 lingură de făină şi se omogenizează repede să nu facă cocoloaşe. Se stinge cu 1 pahar supă de pui. Se amestecă până se îngroaşă.
Sosul de rodii se toarnă împreună cu sucul lăsat de carne, strecurat, peste sosul alb, se amestecă şi se fierbe 10 minute.
Se scoate carnea din cuptor, se feliază transversal, se serveşte stropită cu sosul preparat, asezonată cu piper măcinat, lângă piure de cartofi, se ornează cu pătrunjel tocat fin.

Curcan cu sos de rodie (14 fotografii)
12 Octombrie 2008
Reteta zilei

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Carne de pasăre, Mâncăruri cu alcool, Mâncăruri cu carne, Reţeta zilei, Reţete cu poze, Sosuri.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*