Kreplach

Kreplach


Astăzi, pentru iudaici, este Seudah Hamafseket, adică ziua dinaintea marii sărbători Yom Kipur (Ziua ispăşirii). Mâine, adevăratul evreu nu mănâncă, nu bea, nu lucrează, nu poartă pantofi de piele, se îmbracă în alb, se roagă, mai pe scurt, ţine singura zi de post reglementată de Torah. Aşadar, de Seudah Hamafseket se mănâncă neapărat mâncăruri uşoare, care pregătesc şi anticipează postul. Specifice acestei „mese de închidere” sunt Kreplach, un fel de ravioli umplute cu carne, cartofi sau alte amestecuri. Acestea se fierb şi se servesc de obicei în supe.

Ingrediente:

2 ouă
sare
5 linguriţe ulei
făină
1 ceaşcă carne tocată de pui sau vită
1 ceapă

Preparare:

Se amestecă ouăle cu ulei, sare şi făină cât cuprinde. Se frământă aluatul obţinut, se întinde pe o suprafaţă tapetată cu făină şi se taie pătrăţele sau cercuri. Se face o umplutură din carnea tocată şi ceapă. Se condimentează după gust. Se umplu fâşiile de aluat, se împăturesc, apăsându-le pe margini ca să nu se desfacă în timpul fierberii. O alternativă este prăjirea, dar dacă le fierbeţi, aveţi grijă să condimentaţi apa şi se le lăsaţi cel puţin un sfert de oră la foc mic, până când Kreplach încep să plutească la suprafaţă.

Taguri: , , , , , ,
Categorii: Bucătăria evreiască, Carne de pasăre, Carne de vită, Mâncăruri cu carne, Mâncăruri cu legume, Mâncăruri cu ouă, Reţeta zilei.

1 raspuns la Orez cu legume în stil oriental

  1. ansen a spus:

    bunisoare bv bv bv bv bv

Exprimați-vă opinia

*