Musaca grecească

Musaca grecească


Ingrediente:

2 vinete
3 cartofi mari
500 g carne de vită, tocată
1 ceapă albă, mare
5 căţei de usturoi
2 frunze de dafin
1 linguriţă cimbru
nucşoară, după gust
1 linguriţă cuişoare
½ linguriţă scorţişoară
1 pahar vin roşu
6 roşii decojite
sare, piper, după gust
ulei de măsline

Sosul alb:

100 g unt
4 linguri făină
1 litru lapte
3 gălbenuşuri
zeama de la o lămâie
½ cană parmezan ras
sare, piper, după gust
½ linguriţă nucşoară

Pentru garnisit:

½ cană parmezan ras
1 cană pesmet
1 legătură pătrunjel proaspăt

Preparare:

Vinetele şi cartofii se taie rondele şi se prăjesc în ulei de măsline, separat, până devin aurii, apoi se scurg de surplusul de ulei pe prosoape de hârtie.Într-un alt vas se prăjeşte carnea tocată, până îşi schimbă culoarea, se adaugă ceapa tocată fin şi usturoiul zdrobit, se omogenizează. După ce s-a călit ceapa, se toarnă vinul roşu şi mirodeniile, se fierb toate până scad la jumătate, se incorporează roşiile tăiate mărunt, se mai lasă la foc mic încă 40 de minute.
Între timp se prepară sosul alb, astfel: se topeşte untul, la foc mic, se adaugă treptat făina amestecând continuu. Se toarnă laptele gradual, se amestecă constant, apoi se incorporează zeama de lămâie şi nucşoara. Se omogenizează bine cu gălbenuşurile frecate în prealabil, se adaugă parmezanul ras. Toată compoziţia se ţine pe foc câteva minute, se potriveşte la gust de sare, piper, când este gata se lasă să se răcească.
Se ia un vas adânc, de preferat din sticlă termorezistentă, se presară pesmet pe fundul vasului, după care se aşază un strat de vinete, apoi un strat de cartofi, un strat de carne şi un strat de sos alb, repetând operaţia până la epuizarea ingredientelor, ultimul strat fiind cel din sos alb. Se presară deasupra pesmet şi parmezan ras, se dă vasul la cuptor 45 de minute, până parmezanul capătă o culoare aurie. Se lasă la răcit, apoi se taie.

Musaca greceasca (21 fotografii)
18 Octombrie 2008
Reteta zilei

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria greacă, Carne de vită, Mâncăruri cu carne, Mâncăruri cu legume, Reţeta zilei, Reţete cu poze.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*