Golabki – sarmale dulci acrişoare

Golabki – sarmale dulci acrişoare


În 7 noiembrie 1996, NASA lansează sonda spaţială Mars Global Surveyor. Tot 7 noiembrie este ziua de naştere a lui Albert Camus (1913), scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1957. În această zi şi-ar fi serbat ziua de naştere şi Marie Curie, născută în anul 1867, singurul laureat al premiului Nobel în două domenii ştiinţifice, chimie şi fizică şi prima femeie deţinătoare a acestui premiu. În amintirea celei care a introdus în lumea ştiinţei termenul reactivitate, Vă oferim o reţetă din Polonia.

Ingrediente:

1 ceaşcă carne de porc tocată
3 ceşti suc de roşii
3 ceşti apă
3-5 linguriţe zahăr
1 linguriţă sare
Busuioc proaspăt
nucşoară
1 varză
300 g carne de vită, tocată
3 ceşti orez fiert cu sare
1 ceapă
piper
1 ceaşcă sos Worcestershire
250 g unt

Preparare:

Se opăreşte varza un sfert de oră, până se înmoaie frunzele, apoi se clăteşte cu apă rece şi se scurge. Până una alta se căleşte ceapa tocată în unt, iar când aceasta se rumeneşte, se adauga carnea tocată, combinată. Se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la foc mic până când tot amestecul prinde culoare. Din când în când, cu o lingură de lemn, se omogenizează.
Se adaugă busuiocul, nucşoara şi sosul Worcestershire, 1 ceaşcă suc de roşii şi orezul gata fiert. Se amestecă bine sau se frământă, apoi se pun câte 3 linguriţe din acest amestec pe fiecare frunză de varză, curăţată de cotor. Se rulează (ca la sarmale), se inchid la capete, presandu-le in interior. Se face un alt amestec din sucul de roşii rămas, apă şi zahăr, care apoi se toarnă peste rulourile de varză.
Se acoperă cu un capac şi se coc 2-3 ore în cuptorul încins. După o vreme se adaugă apă sau supă, dacă lichidul scade. Când sunt gata, sarmalele se aşază pe farfurii, iar deasupra se toarnă o parte din sos.

Taguri: , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria poloneză, Carne de porc, Carne de vită, Mâncăruri cu carne, Mâncăruri cu legume, Orez, Reţeta zilei, Varia.

1 raspuns la Orez cu legume în stil oriental

  1. ansen a spus:

    bunisoare bv bv bv bv bv

Exprimați-vă opinia

*