Gustum de praecoquis – reţetă romană

Gustum de praecoquis – reţetă romană


11 noiembrie – În această zi, în anul 43 î.Hr., Roma antică vedea încheierea celui de-al doilea Triumvirat între Augustus, Marcus Antonius şi Marcus Aemilius Lepidus.
11 noiembrie este o zi importantă pentru Zimbabwe şi Angola. Amândouă şi-au câştigat independenţa în această zi, faţă de Marea Britanie şi respectiv faţă de Portugalia. Cele două evenimente au avut loc la 10 ani distanţă (1965 şi 1975). Se pare că numărul 11 a fost norocos pentru întreaga Europă, în anul 1918. În ziua a 11-a a lunii a 11-a, la ora 11, după 4 ani de suferinţe şi ambiţii, se încheia Primul Război Mondial. Ei bine, astăzi avem Gustum de praecoquis, reţetă din bucătăria romană.

Ingrediente:

500 g nectarine
1 ceaşcă vin alb
1 ceaşcă passum
1 linguriţă mentă
piper
liquamen
1 linguriţă amidon
oţet
miere

Preparare:

Se spală fructele, după aceea se curăţă de sâmburi şi se pun în puţină apă clocotită. Se condimentează cu piper măcinat şi mentă uscată (dumneavoastră puteţi pune la fiert un pliculeţ de ceai), liquamen, piper, passum, ulei, vin şi un strop de oţet. Se fierb aşa un sfert de oră.
Se adaugă amidonul diluat în puţină apă şi se mai lasă 10 minute la foc mic. Aşa ar trebui să se formeze un sos destule de gros. Se decorează cu piper şi mentă verde.
Passum este un vin foarte dulce făcut din must fiert cu miere.
Liquamen este un fel de sos sărat de peşte, dar care, în reţeta noastră, poate fi înlocuit cu 1 linguriţă de sare de mare, dizolvată în 100 ml vin.

Taguri: , , , , , ,
Categorii: Bucătăria romană, Mâncăruri cu alcool, Reţeta zilei.

3 raspunsuri la Chiftele de soia, de post

  1. Efrain a spus:

    Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopschi se fatzaie cat e ziua de mare prin presa )) ma ietrnb cand are omul asta timp sa faca toate cercetarile pe care isi bazeaza afirmatiile. Parerea mea este ca nu face cercetari prin urmare ori ne serveste drept calde niste informatii reci de cand era el flacau, ori le citeste pe net ca noi toti )

  2. Smith a spus:

    cam ai dreptate.Totusi nu se vad caniii vagabonzi (exista ecarisaj ?). Sunt unii care ar vrea ca Bucurestii sa arate patriarhal chiar medieval , adica fara canalizare, cu buda in fundul curtii plina de corcodusi si carciumarese, prafuit ori plin de noroaie si cu lumina de la lampa. Nu cred ca ar si vrea sa locuiasca intr-un asemenea Rai . Excelent blog.

  3. aspida a spus:

    din ce sa fie oala? din cauciuc? sau din lemn de palmier? sau din sirma?

Exprimați-vă opinia

*