Tarta new-yorkeza

Tarta new-yorkeza


21 noiembrie 1783 este ziua în care, în Franţa, a avut loc primul zbor din lume cu un balon cu aer cald; aventura a durat 25 de minute, 9 km cu altitudinea maximă atinsă de 900 de metri. Cât despre invenţii, 4 ani mai devreme, luase naştere fonograful. Construită de Thomas Edison, aceasta a fost prima maşină care putea înregistra sunete. Tot Edison a inventat becul cu filament, kinetoscopul, sistemul telegrafic duplex, a perfecţionat telefonul inventat de Alexander Graham Bell, a înfiinţat prima centrală electrică pentru un oraş (New York), proiectează un sistem pentru tracţiunea electrică pe cale feroviară, şi a introdus ideea de producţie în serie. Prima sa invenţie brevetată a fost maşina electromagetică de înregistrat voturi. Ei! Şi mai aflaţi că astăzi Voltaire ar fi împlinit 314 ani! Creştinii, mai precis ortodocşii, romano-catolicii şi greco-catolicii sărbătoresc azi Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Dacă tot am vorbit de invenţii, haideţi la New York, în bucătărie.

Ingrediente:

200 g pesmet
1 linguriţe vanilie
½ ceaşcă zahăr brun
1 ceaşcă unt
700 g cremă de brânză
1 ceaşcă zahăr
5 linguriţe făină
5 ouă
1/3 ceaşcă smântână grasă
3 linguriţe coajă rasă de lămâie
1 linguriţă esenţă de vanilie
1 ceaşcă smântână slabă

Preparare:

Se unge o tavă „demontabilă” pentru tort, cu unt. Se amestecă pesmetul cu zahărul şi untul moale. Amestecul obţinut se pune pe fundul tăvii şi se apasă cu palma. Se acoperă şi se pune la frigider. Se amestecă crema de brânză cu 1 ceaşcă de zahăr şi 5 linguriţe făină. Se adaugă treptat ouăle şi se bat cu mixerul. Se încorporează smântâna grasă, coaja de lămâie şi esenţa de vanilie.
Amestecul obţinut se toarnă peste crusta din frigider. Se pune în cuptorul încins şi se coace la foc mediu, apoi încă 1 oră la foc mai mic până ce prăjitura se întăreşte dar suprafaţa rămâne moale şi cu aspect umed. Nu trebuie să se coacă prea tare.
Separat, se amestecă smântână slabă cu 5 linguriţe zahăr şi esenţă de vanilie. Sosul obţinut se toarnă peste tarta încă caldă şi se dă iar la cuptor un sfert de oră. cu ajutorul unui cuţit se dezlipeşte de marginile formei. Este bine să faceţi acest lucru cât preparatul este încă cald. După aceea tarta se răceşte, se acoperă cu folie şi se lasă 20 de ore la frigider. Se poate păstra şi în congelator.

Taguri: , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria americană, Deserturi, Mâncăruri cu brânză, Reţeta zilei, Tarte.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*