Budincă tradiţională englezească de Crăciun

Budincă tradiţională englezească de Crăciun


25 decembrie. Astăzi s-a născut Hristos! În fiecare zi de 25 decembrie, e drept la ore variabile, vine Moş Crăciun.
În 25 decembrie 1989 Televiziunea Română transmite în direct, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română. 2 ani mai târziu Mihail Gorbaciov anunţă într–o declaraţie televizată că demisionează din funcţia de preşedinte al URSS, care devine Federaţia Rusă. 25 decembrie este inclusiv ziua de naştere a fizicianului şi matematicianului englez Isaac Newton (1642), a poetului Ioan Alexandru (1941) şi a cântăreţei Paula Seling (1978).
Crăciun fericit!

Ingrediente:

3 ceşti stafide albe
1 ceaşcă smochine
1 ceaşcă curmale
1 ceaşcă caise uscate
1 ceaşcă stafide negre
1 ceaşcă brandy
1 ceaşcă unt
1 ceaşcă zahăr brun
coaja rasă de la 1 lămâie
coaja rasă de la 1 portocală
3-5 ouă bătute
1 ceaşcă migdale prăjite
1 ceaşcă făină
1 linguriţă scorţişoară
un vârf de cuţit nucşoară
un vârf de cuţit ienibahar
1 linguriţă ghimbir
3 ceşti pesmet

Preparare:

Partea interesantă a acestei reţete constă în timpul necesar preparării. Reţeta originală cere săptămâni întregi, însă, noi am ales o variantă mai „rapidă” care vă „răpeşte” „doar” câteva zile.
Se amestecă stafidele, smochinele, curmalele, migdalele. Toate fructele trebuie înainte curăţate de sâmburi (unde este cazul) şi tocate. Deasupra se toarnă brandy, se acoperă cu un prosop şi se lasă 24 de ore la macerat, după care excesul de lichid se scurge. Untul se bate cu zahăr. Când compoziţia capătă consistenţa unei creme groase, se adaugă coaja rasă de lămâie, coaja rasă de portocală şi ouăle. Se incorporează fructele macerate, apoi amestecul se condimentează cu scorţişoară, nucşoară, ienibahar şi ghimbir. Se combină cu pesmetul şi făina, după care preparatul se toarnă într-un un bol de sticlă uns cu unt. Se presează bine, apoi se acoperă cu un capac, uns şi el. Deasupra se aşază o greutate.
Bolul cu viitoarea budincă se fierbe deasupra unui vas cu apă fierbând, astfel încât jumătate din bol să stea în apă. Când este nevoie, se suplimentează cu apă sau se poate folosi un vas special, dotat cu rezervă de apă. Se lasă 5 ore, apoi se răceşte. Când este gata, adică atunci când budinca are consistenţa dorită, se întoarce cu susul în jos, se îndepărtează bolul.
În mod tradiţional, englezii fac un „x” în vârful budincii, toarnă brandy deasupra şi îi dau foc, apoi decorează preparatul cu marţipan.
Well, well, Happy cooking to you!

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria engleză, Deserturi, Reţeta zilei.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*