Coagularea sângelui se face prin vitamina K

Coagularea sângelui se face prin vitamina K


Vitamina K, vitamina coagulării, se găseşte sub trei forme: vitamina K (fitochinona) sintetizată de plante verzi, vitamina K2 (farnochinona) sintetizată de micro-organismele de putrefacţie din tubul digestiv şi vitamina K3 (menadiona) care e singura hidrosolubilă (se dizolvă în apă).
Are rol în sinteza hepatică a patru factori ai coagulării: II, VII, IX şi X, ceea ce determină, în caz de hipovitaminoză K sau de afecţiuni hepatice, tulburări ale mecanismelor coagulării cu riscul hemoragic aferent.
Carenţa vitaminică apare printr-un aport alimentar scăzut, reducerea florei microbiene intestinale normale ca urmare a administrării timp îndelungat de antibiotice per-oral sau în caz de tulburări ale absorbţiei intestinale a vitaminei adusă prin aport.
Sursele de vitamina K sunt legumele verzi cum ar fi salata, spanacul, ceapa verde, loboda şi altele, precum şi unele alimente ca ficatul sau gălbenuşul de ou.
În ceea ce priveşte această vitamină e necesară o precizare: aceasta traversează greu placenta, fapt ce predispune nou-născuţii la accidente hemoragice.

Alexandrina-Cristina Hozan

Taguri: , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*