Gulaş

Gulaş


15 decembrie – este ziua când, în anul 37 e.n., Claudius Drusus Germanicus Caesar, celebrul Nero, a fost încununat împărat al Imperiului Roman. În vremurile recente, tot pe 15 decembrie, a văzut lumina zilei Opera Maghiară de Stat din Cluj (1948). Astăzi comemorăm trecerea în nefiinţă a lui Walt Disney, producător, desenator şi regizor american (1901-1966) precum şi naşterea matematicianului maghiar, clujeanul Janos Bolyai (1802). În amintirea acestuia din urmă, reţeta zilei va fi astăzi una tipic ungurească.

Ingrediente:

1,5 kg muşchi de vită
1 cană ardei copţi
3 linguriţe pastă de roşii
3 morcovi rondele
3 linguriţe ulei
2 frunze de dafin
1 ceaşcă supă
1 cană apă
½ ceaşcă smântână
1 cartof
5 cepe tocate
3 linguriţe boia
sare, piper

Preparare:

Se curăţă carnea de excesul de grăsime şi se taie cuburi, apoi se sărează şi se coace în cuptorul încins. Separat se face un amestec din boia, ardei, pastă de roşii şi oţet. Compoziţia se macină în robotul de bucătărie, pasta obţinută se pune deoparte. Se încinge ulei în tigaie, se adaugă ceapa şi se căleşte la foc mic, apoi se amestecă cu pasta de ardei şi se lasă 3 minute la foc. Se incorporează morcovii, carnea şi dafinul.
Se pune totul la cuptor, se acoperă şi se lasă 2-3 ore, la foc mic, amestecând din când în când. Când carnea se înmoaie şi lichidul scade, se adaugă supa şi se mai lasă 30 de minute la copt.
Cartofii se pun în oală cu apă clocotită, se săreză, se dau în clocot şi se fierb cu capac 30 de minute, după care se scot şi se pun peste carne, se omogenizează şi se mai lasă câteva minute pe foc. Se îndepărtează frunza de dafin la sfârşit, se serveşte cu smântână, opţional.

Taguri: , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria maghiară, Carne de vită, Mâncăruri cu carne, Mâncăruri cu legume, Reţeta zilei.

1 raspuns la Orez cu legume în stil oriental

  1. ansen a spus:

    bunisoare bv bv bv bv bv

Exprimați-vă opinia

*