Regele condimentelor: şofranul

Regele condimentelor: şofranul


Şofranul (Crocus sativus) este o plantă mediteraneană (cultivată iniţial în Asia Mică), erbacee, perenă, ce poate atinge 30-40 cm înălţime şi din care se poate extrage condimentul şofran, condiment rafinat, subtil, cu o aromă uşor picantă, dulce-amăruie, ulilizat în prepararea mâncărurilor din orez, supelor dulci, budincilor, preparatelor de peşte.
Aproximativ 0,2 grame de flori uscate este cantitatea suficientă pentru a da aspectul şi aroma inconfundabile, aşadar pentru gătit se folosesc cantităţi foarte mici. Practic, doar pistilul florii de şofran este utilizat (pentru un kilogram de şofran uscat sunt necesare cam 150.000 de flori), din acest motiv fiind cel mai scump condiment din lume (cu excepţia ţărilor producătoare, unde preţul este mult mai mic). Pentru a putea fi sigur de calitatea şofranului, acesta trebuie cumpărat întreg, nu pisat.
Pe lângă uzul culinar, şofranul este folosit şi în remedii naturiste, pentru stimularea aparatului digestiv; studii preliminare au arătat că poate fi de asemenea un instrument util împotriva cancerului. Populaţia asiatică, spre exemplu, consumă peste 2 grame din acest condiment, zilnic, fapt pentru care se ştie că ţările asiatice au un număr scăzut de persoane bolnave de cancer (datorită proprietăţilor antioxidante şi antiinflamatorii ale şofranului).
Şofranul ocupă un loc aparte între condimente; aroma şi culoarea sunt solubile în apă. Astfel, pistilurile se pot înmuia peste noapte în apă iar sucul rezultat va da mâncării o culoare omogenă. De asemenea, se pot înmuia în lapte, căpătând culoarea gălbenuşului de ou, amestec folosit mai ales în preparea prăjiturilor, a dulciurilor. Se foloseşte mai puţin condimentul pisat, deoarece aroma nu este destul de puternică sau este amară, în orice caz.

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*