Varză a la Cluj

Varză a la Cluj


1 decembrie – În anul 1800, de 1 decembrie, oraşul Washington devenea capitala Statelor Unite ale Americii. 78 de ani mai târziu a fost instalată prima linie telefonică la Casa Albă.
Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 1 decembrie a devenit după evenimentele din decembrie 1989 ziua naţională a României. La mulţi ani tuturor românilor!
În acelaşi an, în aceeaşi zi, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croaţia, Dalmaţia, Voivodina şi Bosnia şi Herţegovina se uneau şi ele în “regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor”.

Pentru că astăzi este sărbătoare vă vom propune o reţetă destul de…românească şi foarte gustoasă.

Ingrediente:

½ kg carne de porc, tocată
½ kg varză murată
2-3 cepe roşii
200 g orez
piper, boia dulce, sare, după gust
400 ml smântână
slănină afumată

Preparare:

Se taie ceapa mărunt şi se căleşte în ulei încins, se adaugă carnea tocată, se omogenizează, amestecând constant, se condimentează cu boia dulce, piper, sare, după gust. Se toarnă puţină apă să fiarbă carnea, apă pe jumătate.
Separat, se fierbe varza tăiată mărunt, în puţină apă. Orezul se clăteşte în 2-3 ape, apoi se strecoară şi se fierbe în apă cu sare. Se ia o cratiţă mare şi se aşază în straturi, după cum urmează: un strat de varză, un strat de orez, un strat de carne, smântână, se repetă operaţiunea până se sfârşesc ingredientele.
Deasupra, la final, se întinde un strat gros din smântână (opţional, smântâna se poate omogeniza cu 2-3 linguri pastă de roşii), peste smântână se aşază slănină afumată, tăiată subţire pe lungime, apoi crestată.
Se introduce cratiţa în cuptor şi se lasă la foc potrivit până ce smântâna devine rozulie şi slănina se prăjeşte.

Taguri: , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria românească, Carne de porc, Mâncăruri cu carne, Mâncăruri cu legume, Orez, Reţeta zilei.

1 raspuns la Orez cu legume în stil oriental

  1. ansen a spus:

    bunisoare bv bv bv bv bv

Exprimați-vă opinia

*