Doodh Wale aloo (Cartofii lăptarului)

Doodh Wale aloo (Cartofii lăptarului)


În 19 ianuarie 1966, Indira Gandhi devine prim-ministru al Indiei; 40 de ani mai târziu, NASA lansează „New Horizons”, prima sondă spaţială către Pluto. Aceasta va călători iniţial cu 57.000 km/h, apoi va folosi gravitaţia lui Jupiter şi va ajunge la micuţa planetă în iulie 2015. Dar mai sunt câţiva ani până atunci, aşa că haideţi să vedem ce se întâmpla în trecut în 19 ianuarie: În 1798 se năştea filosoful francez Auguste Comte, în 1809- poetul, scriitorul şi criticul american Edgar Allan Poe, în 1839- Paul Cézanne, pictor francez post-impresionist, iar în 1943 vedea lumina zilei cântăreaţa americană de hard rock şi blues rock Janis Joplin. Şi dacă tot am amintit de Gandhi… am venit cu o reţetă indiană.

Ingrediente:

500 g cartofi mici
500 ml lapte
2 cepe
1 linguriţă ghimbir
1 căţel de usturoi
4 linguri paneer (cremă de brânză)
1 ardei iute
1 linguriţă zahăr
1 lingură unt
1 lingură coriandru verde tocat
4 boabe de cardamom
un vârf de cuţit boia
sare, piper

Preparare:

Cartofii se spală, se decojesc şi se înţeapă din loc în loc cu furculiţa. Ceapa se curăţă se coajă, se macină în robotul de bucătărie, împreună cu ghimbirul, usturoiul şi ardeiul iute. Pasta obţinută se încorporează în 250 ml lapte, se condimentează cu zahăr, boia, sare şi piper, după gust. Compoziţia obţinută se toarnă peste cartofi şi se lasă la marinat.
După 1 oră, se încinge untul în tigaie, se adaugă scorţişoara şi cardamomul, se călesc 30 de secunde, apoi se adaugă cartofii şi marinata. Se lasă totul 3 minute la foc mediu, după care, restul de lapte şi 125 ml apă se toarnă deasupra.
În acest moment, vasul se acoperă şi compoziţia se fierbe până când cartofii se înmoaie, iar sosul se îngroaşă. Eventual, pe parcursul fierberii, se mai poate adăuga apă, dacă este nevoie.
Când sunt gata, cartofii se pudrează cu piper măcinat, se lasă 5 minute să se odihnească, se aşază pe platou şi se garnisesc cu brânză şi coriandru verde tocat sau câteva frunze de pătrunjel neaoş.

Taguri: , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria indiană, Mâncăruri cu brânză, Mâncăruri cu legume, Reţeta zilei.

1 raspuns la Orez cu legume în stil oriental

  1. ansen a spus:

    bunisoare bv bv bv bv bv

Exprimați-vă opinia

*