Peşte cu sos de ciuperci

Peşte cu sos de ciuperci


30 ianuarie. Dacă luni am amintit de câteva evenimente din istoria Indiei, astăzi trebuie să menţionăm de „Ziua martirilor”, celebrată în memoria lui Mahatma Gandhi, asasinat în 1948, marele ganditor, care spunea „ochi pentru ochi si lumea va deveni oarba”. Irlandezii îşi aduc azi aminte de „Bloody Sunday” („Duminica sâgeroasă” din 1972, când 13 catolici au fost ucişi de trupele britanice la o adunare din Londonderry). 30 ianuarie este, printre altele ziua mondială de luptă împotriva bolii care a secerat omenirea secole de-a rândul, lepra. În SUA azi este ziua… popcornului. Una peste alta, să nu uităm să le spunem „La mulţi ani!” celor care poartă numele Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Ingrediente:

4 fileuri de peşte
300 g ciuperci Champignon, înăbuşite
2 linguri de făină
4 linguri de unt sau margarină
4 linguri de caşcaval ras
1 pahar de vin alb
4 linguri de smântână
2 gălbenuşuri de ouă
zeamă de lămâie
sare, piper

Preparare:

Se curăţă peştele de solzi, se sărează şi se asezonează cu zeamă de lămâie, după care se pune la prăjit într-o tigaie cu unt încins. Când este rumenit pe ambele părţi, se scoate pe un platou cald. În aceeaşi tigaie se pune făina, se amestecă uşor, apoi se stinge cu puţină apă, adăugând pe rând caşcavalul ras, smântâna şi vinul. Se omogenizează bine, se condimentează cu sare, piper şi zeamă de lămâie. Se bat gălbenuşurile şi se toarnă în tigaie, amestecând continuu până ce sosul devine consistent. Peştele prăjit se asezonează cu acest sos; deasupra se presară ciupercile înăbuşite şi condimentate.

Taguri: , , , , , , , , , , ,
Categorii: Aperitive, Aperitive cu ciuperci, Aperitive cu peşte, Mâncăruri cu alcool, Mâncăruri cu ciuperci, Peşte, Reţeta zilei.

3 raspunsuri la Chiftele de soia, de post

  1. Efrain a spus:

    Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopschi se fatzaie cat e ziua de mare prin presa )) ma ietrnb cand are omul asta timp sa faca toate cercetarile pe care isi bazeaza afirmatiile. Parerea mea este ca nu face cercetari prin urmare ori ne serveste drept calde niste informatii reci de cand era el flacau, ori le citeste pe net ca noi toti )

  2. Smith a spus:

    cam ai dreptate.Totusi nu se vad caniii vagabonzi (exista ecarisaj ?). Sunt unii care ar vrea ca Bucurestii sa arate patriarhal chiar medieval , adica fara canalizare, cu buda in fundul curtii plina de corcodusi si carciumarese, prafuit ori plin de noroaie si cu lumina de la lampa. Nu cred ca ar si vrea sa locuiasca intr-un asemenea Rai . Excelent blog.

  3. aspida a spus:

    din ce sa fie oala? din cauciuc? sau din lemn de palmier? sau din sirma?

Exprimați-vă opinia

*