Plăcintă de mere cu smântână şi cremă de alune

Plăcintă de mere cu smântână şi cremă de alune


24 ianuarie 41 a însemnat asasinarea împăratului roman Caligula de către Garda Pretoriană. 24 ianuarie 1458 a adus lui Ioan Corvin de Hunedoara pe mezinul Matei Corvin, viitorul rege al Ungariei. În aceeaşi zi (1849) s-a născut Badea Cârţan („dacul de pe Columnă”), împăratul roman Hadrian (76) şi… primul computer Apple Macintosh (1984). „Hai să dăm mână cu mână!”: adunarea Electivă a Ţării Româneşti se pronunţă pentru alegerea ca domn a lui Al. I. Cuza; aşa s-a realizat, în 1859, Unirea Principatelor Române. Un an mai târziu Camerunul îşi câştiga independenţa faţă de Franţa. Multe evenimente într-o singură zi! Pentru Apple Macintosh nu, dar pentru o plăcintă cu mere, ştim reţeta.

Ingrediente:

750 g mere
2 linguri unt
2 linguri zahăr
3 ouă
2 linguri făină
350 g smântână
1 linguriţă esenţă de vanilie
sucul de la ½ lămâie
un vârf de cuţit nucşoară
1 aluat de plăcintă semi-copt
250 g alune
125 g făină integrală
80 g zahăr brun
4 linguri unt tare
un vârf de cuţit scorţişoară
un vârf de cuţit sare

Preparare:

Merele se decojesc şi se toacă, după aceea se călesc în unt 3 minute la foc mic, amestecând mereu. Când se înmoaie puţin, se pudrează cu 2 linguri zahăr, se mai lasă 3 minute şi se iau de pe foc.
Separat, se bat ouăle, se incorporează zahărul şi 2 linguri făină, apoi, treptat, smântâna, vanilia, coaja de lămâie şi nucşoara. Compoziţia rezultată se toarnă deasupra aluatului de plăcintă, peste merele călite. Se coace totul 25 de minute la foc mediu, până când mijlocul plăcintei se întăreşte. Se testează cu scobitoarea, dacă nu rămâne nimic pe ea, înseamnă că este gata.
Alunele se macină în robotul de bucătărie, se amestecă cu făina integrală, zahărul brun, scorţişoara, untul tare şi puţină sare. Crema obţinută se întinde pe plăcinta care, apoi se coace în continuare, încă 20 de minute. Aceasta se servi cadă sau rece, în funcţie de cât de repede ajung musafirii.

Taguri: , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Clătite / Plăcinte, Deserturi, Reţeta zilei.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*