Ruladă cu măr şi afine

Ruladă cu măr şi afine


Data de 28 ianuarie a fost proclamată, în 1966, de către Consiliul Mondial al Păcii: Ziua Internaţională a Mobilizării împotriva Războiului Nuclear. Dacă ar mai trăi, astăzi şi-ar aniversa ziua de naştere două scriitoare: Sidonie-Gabrielle Colette (1873) şi principesa Martha Bibescu (1889-1973).

Ingrediente:

1 kg carne de porc (preferabil muşchi)
250 ml cidru de mere
125 ml oţet din cedru
200 g zahăr brun
1 ceapă verde tocată
375 g mere uscate
125 g afine sau merişoare
1 lingură ghimbir ras
1 lingură seminţe de muştar
un vârf de cuţit ienibahar
un vârf de cuţit boia iute
sare, piper

Preparare:

Într-o oală destul de mare se pun la fiert, cu capac, merele, cidrul, oţetul, zahărul, ceapa, afinele, ghimbirul, muştarul şi desigur, celelalte condimente menţionate mai înainte. După 20 de minute sau mai mult, compoziţia se trece prin sită şi se presează, astfel încât, cât mai mult lichid să poată fi extras. Acesta se pune înapoi la fiert, la foc destul de mare, până scade la 125 ml. Amestecul de mere se macină în robotul de bucătărie şi se pune deoparte.
Acum să ne ocupăm de carne: pentru a fi mai uşor de tăiat, înainte de folosire, aceasta se ţine vreo 15 de minute în congelator. Se taie pe lungime şi se subţiază bătând-o cu ciocanul de bucătărie, astfel încât în final, se obţin felii mai subţiri de 1 cm, late de 20 de cm şi lungi de aproximativ 30.
Acestea se pudrează cu sare şi piper, după gust şi se „ung” cu amestecul de mere, după care se rulează şi se fixează cu scobitori sau se leagă cu sfoară specială. Se pun în tavă, se pudrează cu condimente şi se coc 1 oră, în cuptorul încins, la foc mediu (sau se prăjesc pe grătar).
Înainte cu 5 minute de a fi scoase din cuptor, deasupra ruladelor se toarnă jumătate din sosul de mere extras la început, iar înainte de a fi feliate, se lasă 15 minute să se odihnească. Pentru garnisire, folosiţi restul de sos şi nu uitaţi să îndepărtaţi sfoara sau scobitorile folosite pentru fixare!

Taguri: , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Aperitive, Aperitive cu carne, Aperitive cu legume, Carne de porc, Reţeta zilei.

3 raspunsuri la Chiftele de soia, de post

  1. Efrain a spus:

    Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopschi se fatzaie cat e ziua de mare prin presa )) ma ietrnb cand are omul asta timp sa faca toate cercetarile pe care isi bazeaza afirmatiile. Parerea mea este ca nu face cercetari prin urmare ori ne serveste drept calde niste informatii reci de cand era el flacau, ori le citeste pe net ca noi toti )

  2. Smith a spus:

    cam ai dreptate.Totusi nu se vad caniii vagabonzi (exista ecarisaj ?). Sunt unii care ar vrea ca Bucurestii sa arate patriarhal chiar medieval , adica fara canalizare, cu buda in fundul curtii plina de corcodusi si carciumarese, prafuit ori plin de noroaie si cu lumina de la lampa. Nu cred ca ar si vrea sa locuiasca intr-un asemenea Rai . Excelent blog.

  3. aspida a spus:

    din ce sa fie oala? din cauciuc? sau din lemn de palmier? sau din sirma?

Exprimați-vă opinia

*