Tort Prison Break

Tort Prison Break


trimisă de Laura

12 portii – preparare 1 ora + 3 ore la racoare

Blat:
4 oua
130 g zahar
1 plic zahar vanilat
150 g faina cernuta
1/2 plic praf copt
coaja rasa lamaie + portocala

Crema:
4 galbenusuri
120 g zahar pudra
130 g alune (alune de padure, nuci) macinate
700 g frisca lichida
3 plicuri gelatina granule
100 g bobite ciocolata
100 g ciocolata

Margine dungata:
140 g faina
40 g unt topit
125 g zahar
3 oua
1 albus
30 g cacao

Blatul: Bate ouale cu zaharul si zaharul vanilat, pana ce acesta se topeste.
Adauga faina cernuta si amestecata cu praful de copt, imbogateste cu aromele de coaja de lamaie si portocala si-i gata de copt. Poti incorpora cacao, daca preferi (in cazul asta se mai scoate din faina).
Toarna aluatul intr-o forma rotunda, tapetata cu hartie de copt si baga-l la caldura cuptorului, sa se obisnuiasca cu spatii inchise, pret de 30 minute.
Zgandareste-l cu o scobitoare cand incepe sa se maroneasca de suparare. Daca iese curata, blatul e pregatit. Elibereaza-l din cuptor.

Crema: Amesteca alunele/nucile macinate, intr-o tigaie cu 1/3 din zaharul pudra si lasa-le pe foc mic, mestecand continuu, pana se leaga o dulce prietenie.
Pune gelatina pe o farfurie si racoreste-o cu ceva apa rece, cam o jumatate de cana, pana se umfla. Bate galbenusurile cu restul de zahar pe foc, la bain-marie, sa se inspumeze. Da-le deoparte si pune gelatina intr-un vas, la bain-marie, pentru fluidizare. Dupa atata zbucium, sa lasam gelatina, lichida de acum, sa se raceasca usor. Cand devine calduta, ii facem cunostinta cu crema spumoasa de galbenusuri dulci. Ca sa nu se razvrateasca vreuna, trebuie lucrat cu atentie. Daca e rece crema, se ia cate o lingura si se omogenizeaza cu telul in gelatina. Daca e calduta (in nici un caz fierbinte), pune gelatina in crema, cate o lingura si omogenizeaza. Adauga alunele caramelizate. Ia frisca si da-i bataie, pana devine tare. Incorporeaz-o treptat sa potolesca razmerita dintre alune si crema.

Marginea dungata: Amesteca 60 g faina cu cacao, iar restul de faina (80g), lasa-l sa se odihnesca intr-un alt castron. Bate ouale cu zaharul si imparte compozitia frateste intre cele doua castroane. Amesteca usor, de jos in sus si adauga cate o jumatate din cantitatea de unt in fiecare castron, spre imbunarea spiritelor. Separat ia albusul la bataie si spuma imparte-o egal in cele doua castroane. Omogenizeaza compozitiile si pune-le in doua posuri. Pe o hartie de copt, formeaza benzi bicolore, cam de 10 cm latime, o dunga alba, apoi una neagra, precum uniforma detinutului. Coace benzile dungate 5-10 minute, pana se rumenesc usor, lasa-le putin sa se racoreasca si foloseste cutitul fara mila pentru a le desprinde.

Asamblare: Taie blatul in doua si aseaza o parte pe un platou. Insiropeaza bine. Incarc-o cu jumatate de crema, presara bobite de ciocolata, deasupra pune al doilea blat, insiropeaza, apoi peste el si pe margini restul de crema. Imbraca constructia astfel obtinuta in haina vargata si leaga-o fedeles cu o banda/sfoara de jur imprejur, sa nu-si faca ganduri de eliberare mai devreme de 2-3 ore. Presara in mijlocul fortaretei stafide, bobite si aschii de ciocolata, zahar pudra.

Pofta mare la torturare!

Tort Prison Break (7 fotografii)
6 Ianuarie 2009

Taguri: , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Deserturi, Reţete cu poze, Reţetele voastre, Torturi.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*