Tortellini umpluţi cu brânză, cu sos de ciuperci şi parmezan

Tortellini umpluţi cu brânză, cu sos de ciuperci şi parmezan


Ingrediente:

Pentru aluat:

250 g făină albă
3 gălbenuşuri
un vârf cuţit de sare
2 linguri ulei de măsline
aproximativ 70 ml apă călduţă

Umplutura:

200 g caşcaval ras
50 g brânză burduf
2 linguri pătrunjel proaspăt, tocat
4 linguri smântână, grăsime 15%
1 ardei capia, roşu
1 lingură chimen măcinat
piper pudră, după gust
fără sare

Sosul:

1 kg ciuperci proaspete
100 g unt
3-4 linguri pătrunjel proaspăt, tocat
200 ml smântână dulce, grăsime 32%
piper măcinat
50 ml apă

Pentru garnisire:

parmezan ras

Preparare:

Pregătirea aluatului: pe masă sau într-un vas mare se pun 3 gălbenuşuri cu făină, puţină sare şi puţină apă la început. Se frământă aluatul îndelung, cca 30 de minute, turnând apă puţin câte puţin, până se formează un aluat elastic, nu mai mult de 70 ml de apă în total, la cantităţile specificate în ingredientele aferente. Se presară puţină făină pe masa de lucru şi se continuă frământarea.
Acesta este gata când se dezlipeşte de pe degete. O altă modalitate de a face aluatul este maşina de făcut pâine, se introduc în ea toate ingredientele pentru aluat şi se setează programul frământare. Aluatul obţinut se înveleşte într-o folie de plastic (nu e voie să se usuce) şi se lasă să se odihnească 30 de minute.

Între timp se formează umplutura, omogenizând într-un vas caşcavalul ras cu brânză burduf, pătrunjel şi smântână. Se taie ardeiul capia foarte mărunt şi se incorporează în compoziţie, asezonând cu piper şi chimen măcinat întreaga compoziţie.

Ne reîntoarcem la aluat, există 2 modalităţi de a face pătura, fie prin întinderea aluatului pe masă cu sucitorul până devine o foaie foarte subţire (ca şi pentru tăieţei, cu deosebirea că pătura pentru tortellini nu se lasă să se usuce), fie după cum urmează.
În aparatul de preparat aluatul pentru paste se introduce o bucată din aluatul frământat. Se rulează aluatul prin cilindrii aparatului de modelat foi, setaţi la distanţa cea mai mare la început (max 5), urmând să treceţi aluatul succesiv prin aparat, micşorând distanţa la fiecare trecere, până se ajunge la 1 – distanţa minimă, adică foile devin cele mai subţiri. Puteţi manevra cu uşurinţă şi încredere aluatul, acesta este rezistent, nu se rupe uşor.

Cu gura unui pahar se decupează cerculeţe pentru umplutură. Pe mijlocul acestora se pune cu linguriţa din compoziţie, dar nu foarte mult. Marginile cerculeţului se umezesc cu apă caldă, cu degetele, apoi cerculeţul se îndoaie, se apasă aluatul cu degetele până se întâlnesc marginile şi se sigilează.

Aluatul umplut obţinut se poziţionează între inelar şi degetul mic, cu degetele de la mâna cealaltă petrecând colţurile aluatului unul peste celălalt, peste degetul mic, sigilându-le prin presare uşoară. Astfel se pregătesc tortellini. Se pune apă cu sare şi 2 linguri de ulei la fiert, când clocoteşte apa se introduc tortellini, se lasă 5-7 minute să fiarbă. Pentru a vedea dacă sunt gata, se scoate unul cu lingura şi cu o furculiţă se taie din aluatul fiert, dacă se taie uşor înseamnă că este gata.

Pentru sos: se taie ciupercile curăţate în două dacă sunt prea mari, apoi rondele. Se topeşte untul în tigaie şi se adaugă ciupercile, acestea se trag în unt câteva minute, se toarnă 50 ml apă rece peste ele şi se lasă să dea în clocot. Se incorporează pătrunjelul tocat şi smântâna dulce, se pune foarte puţină sare, deoarece brânzeturile din tortellini sunt sărate.

Pe o farfurie se pune din sosul cu ciuperci, deasupra tortellini şi se presară puţin parmezan ras, restul de parmezan punându-se într-un bol mic, fiecare se va servi după plac. Mâncarea este gata de servit, dar fără pâine.

Tortellini se pot refrigera sau congela, nefierte fiind şi folosi la o dată ulterioară. Poftă bună!

Tortellini cu branza si cascaval (28 fotografii)
18 Ianuarie 2009

  
Pagini: 1 2

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria italiană, Mâncăruri cu brânză, Mâncăruri cu ciuperci, Mâncăruri cu ouă, Reţeta zilei, Reţete cu poze.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*