Acidul folic este indicat înaintea concepţiei şi în perioada sarcinii

Acidul folic este indicat înaintea concepţiei şi în perioada sarcinii


O vitamină mult mediatizată, poate chiar cea mai “cunoscută” din acest punct de vedere este acidul folic. Nici nu e de mirare, dacă ne gândim că el participă la sinteza purinelor în organism (parte componentă a acizilor nucleici prezenţi în toate celulele din organism), la sinteza tiaminei (vitamina B1, al cărui rol în organism va fi relatat în următoarele referate) precum şi la sinteza unor aminoacizi deosebit de importanţi în organismul nostru (cum ar fi serina, metionina). Participă, de asemenea, la biosinteza proteinelor, precum şi în multe alte procese metabolice.
Acidul folic este larg răspândit la plante şi animale. Surse bogate sunt reprezentate de: drojdie, ficat, rinichi, peşte şi legumele cu frunze verzi (spanac, varză, broccoli, salată etc).
Cerinţele normale de acid folic în dietă sunt de 50 μg/zi, dar din cauza slabei absorbţii doza zilnică recomandată este de aproximativ 400 μg/zi. Creşterea acestei cantităţi până la 600-800 μg/zi este recomandată la gravide, femei ce alăptează, stări de stres şi în anumite stări patologice.
Carenţa folică se manifestă prin anemie megaloblastică, similară cu cea produsă de lipsa vitaminei B12.
Prin intervenţia ei în diviziunea celulară (la care participă acizii nucleici), ea intervine şi în buna stare a organelor genitale, deci implicit şi la o stare de “normalitate” a ovocitelor şi a spermatozoizilor. Este motivul pentru care unii ginecologi recomandă folosirea preventivă de acid folic, aproximativ cu trei luni înaintea concepţiei, chiar şi la bărbaţi.
Tot prin intervenţia asupra diviziunii celulare, el este indicat şi pe perioada sarcinii (a gravidităţii) deoarece, cel mai afectat poate fi sistemul nervos central. Este bine cunoscută asocierea între splina bifida fetală şi carenţa folică maternă.
Înainte de a lua acid folic este bine, însă, să vă consultaţi medicul, chiar şi pe cel ginecolog dacă doriţi un copil.

Alexandrina-Cristina Hozan

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*