Alimentele Fericirii

Alimentele Fericirii


Există legende despre alimentele afrodiziace. Cumpărătorii de stridii nu se întreabă dacă legenda lor este adevărată. Mitul le ajunge. Plătesc bani grei pentru un capriciu si de fapt cumpără respect pentru egoul în creştere, ceea ce le aduce şi buna dispoziţie. Poate că în pachet, întâmplător, vine inclusa şi excitabilitatea momentană. Dar efectul e psihologic şi nu datorat efectelor biochimice ale substanţelor conţinute în stridii.
Există oare alimente ce ne pot modifica cu adevărat starea de spirit? În mod sigur, o alimentaţie greoaie şi dezordonată umple corpul de toxine. Acumularea acestora ne poate provoca oboseală, iritabilitate. Ne vom simţi greoi şi stresaţi.

Nu mulţi ştiu că la primul semn de oboseală prelungită trebuie să se studieze în primul rând în modul de a mânca al subiectului. Chiar cei ce dorm opt ore pot suferi de oboseală cronică. Uneori, oboseala e un simptom al altor afecţiuni. Dar în majoritatea cazurilor e rodul unei alimentaţii incorecte. E foarte logic: ceea ce introducem în corpul nostru ne influenţează de manieră continuă, de-a lungul întregii noastre vieţi. Fără să renunţăm la plăcerile noastre (de pildă consumul de fleici prăjite), o minimă preocupare pentru a echilibra substanţele pe care le dăm organismului ne poate salva viaţa. E un chin oare să mâncăm un fruct pe zi? Desigur că nu. Şi multora le plac fructele. Dar nici nu ne gândim că e obligatoriu să le consumăm zilnic. Ştim teoria, dar trecem peste ea, ignorând că sănătatea ne-ar fi fost alta dacă am fi consumat un fruct pe zi de-a lungul vieţii. Prin imitaţie, copiii noştri cresc moştenindu-ne proastele obiceiuri alimentare, pregătindu-se să ajungă nişte adulţi stresaţi şi stresanţi, obosiţi şi depăşiţi de situaţie.
“Un fruct pe zi” e o expresie cunoscută de tot românul, dar reprezintă un obicei aplicat în extrem de puţine familii. A mânca bine e o preocupare a tuturor. Însă în România, a mânca bine, pentru majoritatea, nu coincide cu a mânca sănătos.
Mi-aş dori ca medicii să se explice aşa în faţa pacienţilor: “Aveţi inima praf pentru că aţi consumat multe grăsimi şi alcool. Sigur că aţi fi fost mult mai sănătos dacă aţi fi mâncat un fruct pe zi.”
Dacă un psiholog de renume ne-ar spune că nu ne-am fi certat cu iubita vara trecută şi ea nu ne-ar fi lăsat dacă am fi mâncat sănătos, fiind astfel mai puţin stresat şi mai puţin iritabil, mai răbdător şi mai calm! Dar asta nu se va întâmpla, nu-i aşa?
Atunci da, ne-am obliga copiii să mănânce fructe.
Românul trebuie să se dezveţe de a mânca pentru a supravieţui şi pentru plăcere, fără a şti ce şi cum trebuie să consume. Trebuie să treacă de a citi sfaturi de nutriţie prin reviste, gândindu-se la ele trei minute şi revenind apoi cu uşurinţă la vechiul mod de viaţă. Românul trebuie să ştie că educaţia alimentară a copiilor începe de bebeluşi, cu prima linguriţă de piure pe care le-o dau. Trebuie să ştie că răsfăţându-şi zilnic copiii cu hamburgheri şi patiserie industrială nu le fac niciun bine, ci îi abonează la viaţă scurtă şi boli sigure. Nu ajunge dacă unul mănâncă trei mandarine pe săptămână. Asta nu înseamnă că e consumator de fructe. Regula este: minimum un fruct pe zi. Fără discuţie.
Românul nu trebuie să invidieze bogaţii ce-şi permit să mănânce stridii pentru a se simţi bine. Ar fi de-ajuns să introducă un fruct pe zi în alimentaţia fiecărui membru al familiei. Ar fi un prim pas genial spre a se simţi mai bine, a avea o piele mai vitaminizată, un creier mai agil, o vedere mai bună, o digestie mai uşoară etc. Da, s-ar putea spune că fructele sunt alimentele fericirii. Numai că trebuie să începem să fim conştienţi că ceea ce mâncăm influenţează modul în care ne simţim. Demonstraţi-vă că vă iubiţi. Demonstraţi-le copiilor voştri că îi iubiţi, având grijă de sănătatea lor. Un fruct pe zi.

Dr. MAX

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Dr. Max.

8 raspunsuri la Alimentele Fericirii

 1. hassan a spus:

  intr-adevar, fructele sunt sanatoase, nu trebuie evitate, aduc un plus de energie!

 2. dr. max a spus:

  Mult mai mult decât atât: sunt absolut obligatorii. Comparativ cu popoare aflate mai spre vest fata de noi, consumäm foarte putine fructe. Nu ne obligäm copiii sa le consume, ca si cum ar fi de secundara importanta. Pot sa promit ca persoanele ce nu consuma fructe se aboneazä la probleme de sanatate mai devreme sau mai târziu.

 3. ghimirdic a spus:

  din pacate nu foarte multi parinti dau fructe copiilor zi de zi, privandu-i astfel de sansa unei sanatati de fier, exista anumite carente in organism – care, poate, s-ar remedia cu un aport de fructe zilnic, cand se imolnavesc si ajung la tot felul de analize ajung sa se minuneze…

 4. zina a spus:

  Ce parere aveti despre curele de fructe? Am auzit ca daca mananci o zi-doua numai fructe iti purifici organismul de toxine. Mi s-a intamplat o data cand am fost la cules via sa mananc o zi intreaga numai struguri. Am mancat enorm si n-am putut sa mai mananc altceva. Ce-i drept, pe urma m-am simtit fenomenal.

 5. plinuta a spus:

  eu am facut intr-o vara o cura de vreo 2 saptamani cu pepene verde, m-am simtit foarte bine, in fiecare zi am papat 2 felii, bineinteles pe langa alte mancaruri

  fructele nu au ce rau sa-ti faca, e chiar indicati sa mananci in fiecare zi macar un fruct, cum zice si dr Max

 6. dr max a spus:

  Plinuta, regret ca te dezamagesc, dar faptul ca tu crezi ca doua felii de pepene pe zi inseamna “o cura de fructe” demonstreaza ca nu consumi fructe asa cum e recomandat. Exemplul tau este o buna doza zilnica de fructe.

  Nu se recomanda cure de fructe indelungate. Trebuie sa dureze maximum o zi (pentru încäpätânati, douä). Când folosim termenul “curä de fructe”, ne referim la un consum exclusiv de fructe. E adevarat ca slujeste la eliminarea toxinelor si la vitaminizarea organismului. Fiind însa un exemplu de alimentatie dezechilibrata (fara proteine, fara grasimi), nu trebuie abuzat de aceasta metoda.

 7. zina a spus:

  Ce sa faca persoanele carora nu le plac fructele? Pe urma mai e si problema fructelor de sezon: iarna nu le poti consuma la fel ca vara.

 8. dr max a spus:

  ZINA, priveste putin fotografia de mai sus. Nu-ti pare mult spus termenul generic “fructele”? Crezi ca exista cineva pe planeta caruia sa nu-i placa niciun fel de fruct?
  Hai sa ma limitez sa vorbesc despre copiii si adolescentii mofturosi cu care parintii au probleme sa-i faca sa consume fructe. Curatatul cojii si taiatul felii fac minuni. De asemenea, amestecul de fructe pare mai usor de acceptat. Daca in loc sa-i oferi unui copil un mar intreg, ii pui pe farfurie felii pai de mar, o capsuna taiata-n patru si trei rondele de banana, garantez ca acceptarea se va face cu mult mai mare usurinta.
  Daca la masa apare ca desert o salata de fructe, ma indoiesc ca vreunul din membrii familiei o va respinge.
  Iar daca exista adulti care resping cu indârjire fructele, draga Zina, asta e problema lor de adulti. Exact cum exista oameni cu ficatul praf care consuma alcool, oameni cu plamânii praf care fumeaza… Deciziile le ia fiecare in cunostinta de cauza, in functie de cât de mult se iubeste si de cat bine sau räu e dispusa sa-si faca.

Exprimați-vă opinia

*