Bun gust şi gust bun la masa francezului

Bun gust şi gust bun la masa francezului


Pentru francezi, se ştie, gătitul este într-adevăr un simbol ce le defineşte cultura, Franţa fiind ţara cu cele mai rafinate reţete culinare, cât şi cele mai sănătoase. Şi asta datorită bunului gust, al atenţiei pe care o acordă alimentaţiei. Şi nu e vorba neapărat că mănâncă puţin, că se “înfometează”, nicidecum. Nu acesta este motivul pentru care franţuzoaicele au o talie de invidiat, nu din acest motiv nu se prea aude de accidente cardiovasculare în Franţa. Dimpotrivă, s-ar putea spune că francezul nu se abţine de la nimic, cu atât mai puţin de la preparatele cu grăsimi, unt, carne sau alte delicii specifice. Şi-atunci? Bunul gust, rafinamentul şi stilul de viaţă este în bună parte “responsabil” de radierea de sănătate.
Francezii sunt mai degrabă adepţii calităţii, decât ai cantităţii. Mai bine o porţie mică de friptură, dar preparată bine, cu gust, decât o una mare, dar nu aşa de calitate, ar spune francezul. Se consumă foarte multe legume, însoţite bineînţeles de preparate de peşte, pui sau de celebrul foie gras (ficat de gâscă, deliciu tradiţional; topeşte colesterolul). Francezii nu gătesc cu ceapă prăjită, doar aurită puţin; sosurile preparate cu roşii se îndulcesc cu puţin zahăr, pentru a mai diminua din aciditatea ce oxidează stomacul. Ca şi desert, francezii preferă brânza (Camembert, bleu d’Auvergne, brie etc.), dar şi fructele proaspete, acompaniate de un pahar cu vin, de altfel nelipsit de la fiecare masă. Cum ar putea fi altfel? Brânza şi vinul sunt principalele mândrii ale acestora. Vinul este, pe de altă parte, o sursă de sănătate, conţine antioxidanţi şi o substanţă ce combate colesterolul. Destul de amuzant e faptul că datorită acestei tradiţii de a consuma vin aproape la fiecare masă, şoferilor le este permis un mic grad de alcoolemie la volan.
În casele francezilor, masa este servită în sufragerie iar gospodinele au grijă să aleagă tacâmurile cele mai bune şi să strângă laolaltă toţi membrii familiei. În cazul în care sunt oaspeţi, gazdele se aşază de-o parte şi de alta a mesei, iar oaspeţii de la stânga la dreapta gazdei. Există câteva “mici” reguli pe care ar fi frumos să le respecţi, dacă iei masa în casa unui francez: nu vei condimenta mâncarea înainte de a o gusta, precum nu vei cere ketchup, deoarece cu siguranţă gospodina se va simţi jignită, considerând totodată că acesta din urmă strică savoarea mâncării pregătită cu atâta pasiune şi răbdare. Telefonul mobil va fi primul obiect lăsat deoparte; francezii ţin foarte mult să nu fie întrerupţi în timpul mesei, deoarece pentru ei este un adevărat ritual servitul mesei. Se mănâncă pe îndelete, din farfurii mici, câte puţin din fiecare fel de mâncare, pentru a putea gusta din toate. Şi la asta se pricep cel mai bine, a gusta, a savura, nu degeaba există în Franţa “Les Journées du Goût” ( Zilele Gustului), când bucătari profesionişti merg prin şcoli şi îi învaţă pe copii să guste şi să aprecieze mâncăruri.
Astfel, diversitatea preparatelor precum şi faptul că francezii nu mănâncă “pe fugă”, cum am spune noi, face ca aceştia să asimileze într-un mod sănătos.

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*