Empanadas dulci şi sărate

Empanadas dulci şi sărate


28 februarie 1785 este data execuţiei prin tragere pe roată a lui Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania de la 1784. Alte meleaguri, acelaşi secol: în 1835 apare prima parte a epopeii naţionale finlandeze, Kalevala. Aceasta este cea mai cunoscută culegere de poeme folclorice finlandeze şi a fost alcătuită de Elias Lönnrot (filolog şi medic). Pe scurt, personajul care dă numele operei este un uriaş cu 12 fii, care, împreună cu alţi viteji, pleacă să o peţească pe frumoasa Pohiola. Ursitul acesteia va trebui însă să construiască o moară vrăjită, a belşugului şi să treacă mai multe încercări (lupta cu laponi, bătălia cu Louhi, vrăjitoarea, mama Pohiolei care a furat focul, soarele şi luna, etc.). În Finlanda, în cinstea acestei epopei, astăzi este sărbătoare naţională se arborează drapelul pe toate clădirile publice. Tot în domeniul culturii: Charlot, personajul lui Charlie Chaplin apare pentru prima oară în 28 februarie 1914, în „Charlot şi umbrela”. Revenind pe plaiuri mioritice, în România este astăzi Ziua protecţiei civile. Nu în ultimul rând, trebuie să amintim de naşterea unor personalităţi: Gheorghe Şincai, istoric, filolog, poet român, reprezentant al Şcolii Ardelene (1754-1816) şi Mircea Eliade, scriitor, filozof şi istoric al religiilor (1907-1986). Şi acum o reţetă! Ce spuneţi de Empanadas, dacă tot este astăzi Día de Andalucía în Spania?

Ingrediente:

500 g făină
1 ceapă
250 g untură
1 ardei verde
1 lingură ulei de măsline
250 ml sos de roşii
250 ml apă
1 linguriţă oţet din vin alb
500 g cotlet de porc gătit, tăiat mărunt
650 g mere cojite şi tăiate felii
250 g zahăr
1 linguriţă scorţişoară
un vârf de cuţit nucşoară
sare, piper

Preparare:

Se amestecă făina cu sarea într-un vas mare, se adaugă untura şi puţină apă. Aluatul astfel obţinut se întinde într-o foaie cu grosimea de ½ de cm şi, cu ajutorul unei căni, se taie cercuri. Cercurile de aluat rezultate se dau prin făină, apoi se pun deoparte.
Separat, într-o cratiţă nu prea mare, se amestecă merele, zahărul, scorţişoara şi nucşoara, apoi se călesc câteva minute la foc mediu, amestecând de câteva ori.
În alt vas, în ulei de măsline, se călesc ceapa şi ardeiul; când încep să se rumenească se amestecă cu pasta de tomate, apa, oţetul, sare şi piper, după gust. Compoziţia preparată se fierbe aproximativ un sfert de oră la foc mic, după care se incorporează carnea tăiată mărunt.
Pe cercurile din aluat se pune o lingură din umpluturile descrise mai sus. Obţineţi astfel două tipuri de Empanadas. Deasupra se pune încă un cerc din acelaşi aluat şi se apasă pe margini cu ajutorul unei furculiţe, ca să nu se dezlipească în timpul coacerii.
Empanadas se coc în cuptorul încins până ce capătă o culoare frumoasă, aurie.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria spaniolă, Carne de porc, Mâncăruri cu alcool, Mâncăruri cu carne, Reţeta zilei.

3 raspunsuri la Chiftele de soia, de post

  1. Efrain a spus:

    Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopschi se fatzaie cat e ziua de mare prin presa )) ma ietrnb cand are omul asta timp sa faca toate cercetarile pe care isi bazeaza afirmatiile. Parerea mea este ca nu face cercetari prin urmare ori ne serveste drept calde niste informatii reci de cand era el flacau, ori le citeste pe net ca noi toti )

  2. Smith a spus:

    cam ai dreptate.Totusi nu se vad caniii vagabonzi (exista ecarisaj ?). Sunt unii care ar vrea ca Bucurestii sa arate patriarhal chiar medieval , adica fara canalizare, cu buda in fundul curtii plina de corcodusi si carciumarese, prafuit ori plin de noroaie si cu lumina de la lampa. Nu cred ca ar si vrea sa locuiasca intr-un asemenea Rai . Excelent blog.

  3. aspida a spus:

    din ce sa fie oala? din cauciuc? sau din lemn de palmier? sau din sirma?

Exprimați-vă opinia

*