Prăjitură cu nucă

Prăjitură cu nucă


14 februarie a însemnat admiterea în SUA a două state: Oregon (1859, al XXXIII-lea stat) şi Arizona (1912, al XLVIII-lea stat). În aceeaşi zi, dar sute de ani mai devreme, a văzut lumina zilei compozitorul italian, Francesco Cavalli (1602-1676). Ateneul Român a fost inaugurat la data de 14 februarie 1888. Construcţia clădirii, realizată după planurile unu arhitect francez, A. Galleron, a fost posibilă datorită subscripţiei publice: “Daţi un leu pentru Ateneu”. Câţiva ani mai târziu, în 1924, pe alte meleaguri, a fost înfiinţată corporaţia IBM. Astăzi este Ziua naţională a principatului Liechtenstein (monarhie constituţională situată în mijlocul Munţilor Alpi, invecinată la vest cu Elveţia şi la est cu Austria) şi, după cum prea bine ştiţi, ziua Sfântului Valentin, preot creştin martirizat, condamnat la moarte la data de 14 februarie 269 pentru vina de a căsători cupluri în secret. Interesant este însă faptul că acceaşi dată avea şi pentru romani o semnificaţie apropiată, era ziua când, prin tragere la sorţi, bărbaţii îşi găseau iubită pentru un an. În Evul Mediu existau practici similare, datorate credinţei că în această zi, semn al apropierii primăverii, păsările îţi găsesc perechea.

Ingrediente:

250 g făină
150 zahăr
150 g nucă măcinată
250 g unt
5 ouă
100 g margarină
150 g zahăr brun
5 linguriţe apă
5 linguriţe cacao
150 miez de nucă întreg
1 linguriţă esenţă de vanilie
un vârf de cuţit sare

Preparare:

Se toacă nucile şi se prăjesc, cât despre miezul nemăcinat, acesta se coace puţin.
Margarina se amestecă cu zahărul brun, apa şi cacaua, se dă în clocot şi se fierbe 15 minute, la foc mic, amestecând mereu. Când sosul este gata, se dă deoparte, până ce este preparat pandişpanul.
Se face un amestec din nuci şi faină. Separat, se bat ouăle cu zahărul, apoi se fierb deasupra unei oale cu aburi, amestecând mereu, până ce compoziţia respectivă se îngroaşă. Când se răceşte, se încorporează făina şi untul lichid, dar rece. Atât făina, cât şi untul, se adaugă treptat.
Amestecul rezultat se toarnă în forme unse şi se coace 10 minute la foc mare, apoi 35 de minute la foc mediu. Când mai sunt 10 minute, până este gata, pandişpanul se crestează cu cuţitul în câteva locuri, iar când se scoate din cuptor, în aceste crestături se toarnă sosul preparat mai înainte. În final, prăjitura se decorează cu miezul nemăcinat şi o glazură la alegere.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Deserturi, Prăjituri, Reţeta zilei.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*