Pui la grătar cu ceapă (Yassa)

Pui la grătar cu ceapă (Yassa)


18 februarie 1790 este o dată importantă pentru cultura românească. În această zi a apărut, la Iaşi, periodicul de limbă franceză “Courier de Moldavie”, primul ziar tipărit pe teritoriul ţării noastre. 64 de ani mai târziu a început construirea liniilor de telegraf electric cu ruta Bucureşti–Ploieşti–Braşov, Bucureşti–Giurgiu, Timişoara–Lugoj–Orşova, realizându–se astfel legătura între liniile telegrafice din Principate şi cele din Transilvania. Şi dacă tot amestecă vorbit despre mass media şi cultura română, trebuie să amintim de prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română care a avut loc exact acum 80 de ani, 1929. Aniversări? Yoko Ono Lennon, soţia lui John Lennon (1933) şi John Travolta (1954). Zi naţională? Sigur că da, în Gambia, o ţară din vestul Africii, în care convieţuiesc mai multe triburi islamice. De aici vine reţeta de astăzi.

Ingrediente:

10 bucăţi piept de pui
3 cepe roşii
200 ml ulei
250 ml oţet din vin roşu
250 ml suc de lămâie
20 căţei de usturoi zdrobit
6 linguriţe ghimbir proaspăt ras
12 boabe de piper
3 linguriţe boia iute
2 linguriţe sare

Preparare:

Se realizează o marinată din ulei, oţet, suc de lămâie, usturoi, ghimbir, piper, boia şi sare. Jumătate din compoziţia obţinută se toarnă peste pieptul de pui curăţat de grăsime şi os, se marinează peste noapte la rece.
A doua zi, puiul se prăjeşte pe grătarul încins, 20 de minute pe fiecare parte, stropindu-l mereu cu o parte din marinata rămasă.
Ceapa se taie rondele subţiri şi se căleşte la foc mic cu puţină sare şi 1 lingură de marinată. Când este gata, se aşază peste carnea rumenă şi se serveşte imediat cu restul de marinată (pe post de sos), pâine din făină integrală (care se înmoaie în sos) şi salată.

În 19 februarie 1866 a apărut cartea „Cercetări asupra plantelor hibride”, lucrarea cercetătorului Gregor Mendel, călugăr augustinian, în care acesta formula pentru prima oară legile fundamentale ale eredităţii. O serie de personalităţi au văzut lumina zilei în această zi: astronomul polonez Nicolaus Copernicus (1473-1543), cronicarul român Miron Costin şi Marin Sorescu, poet, dramaturg şi eseist, ministru al Culturii, membru al Academiei Române (1936-1996).

Taguri: , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria africană, Carne de pasăre, Mâncăruri cu carne, Reţeta zilei.

3 raspunsuri la Chiftele de soia, de post

  1. Efrain a spus:

    Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopschi se fatzaie cat e ziua de mare prin presa )) ma ietrnb cand are omul asta timp sa faca toate cercetarile pe care isi bazeaza afirmatiile. Parerea mea este ca nu face cercetari prin urmare ori ne serveste drept calde niste informatii reci de cand era el flacau, ori le citeste pe net ca noi toti )

  2. Smith a spus:

    cam ai dreptate.Totusi nu se vad caniii vagabonzi (exista ecarisaj ?). Sunt unii care ar vrea ca Bucurestii sa arate patriarhal chiar medieval , adica fara canalizare, cu buda in fundul curtii plina de corcodusi si carciumarese, prafuit ori plin de noroaie si cu lumina de la lampa. Nu cred ca ar si vrea sa locuiasca intr-un asemenea Rai . Excelent blog.

  3. aspida a spus:

    din ce sa fie oala? din cauciuc? sau din lemn de palmier? sau din sirma?

Exprimați-vă opinia

*