- Urban Lifestyle - http://retete.urbanlifestyle.ro -

1 Martie sau “e primăvară!”

Posted By admin On 1 Martie 2009 @ 7:54 am In Articole | No Comments

Străzi pline de tarabe cu mărţişoare de tot felul, magazine decorate în roşu şi alb, tineri cu flori sau punguţe cu mărţişoare, afişe cu evenimente de mărţişor şi mai ales multe zâmbete. Zilele au trecut aşa de repede, că poate nici nu ţi-ai dat seama de unde atâta forfotă, veselie, până în momentul în care abundenţa de roşu şi alb te-a făcut să-ţi aminteşti: da, e 1 Martie, prima zi de primăvară, prilej de bucurie pentru fetele, femeile care primesc flori, mărţişoare sau alte cadouri simbolice. Asta dacă nu cumva te afli pe meleaguri moldoveneşti sau bucovinene, unde fetele sunt cele preocupate de a oferi băieţilor mărţişoare, obiceiul schimbându-se abia de 8 martie.
De unde pornesc toate acestea? „Vinovaţi” se fac romanii, 1 Martie fiind, după vechiul calendar roman, prima zi din an, când avea loc aşa-zisa Matronalia –sărbătoare în cinstea lui Marte, zeu al primăverii, al agriculturii. Tot de la ei avem şi mărţişorul, chiar dacă forma acestuia s-a schimbat în timp. Monede de aur atârnate de fire de lână roşu cu alb au devenit astăzi miniaturi de simboluri ale primăverii, ale norocului, dragostei, prosperităţii, toate prinse de acelaşi şnur roşu cu alb. În cultura populară românească există diverse legende legate de apariţia mărţişorului şi a sărbătoririi primăverii. Fie că este vorba despre cea a tânărului voinic încercând să salveze soarele răpit de zmeu, sau de legenda Babei Dochia, femeie rea care moare îngheţată în ziua de 1 Martie, renunţând la cele 9 cojoace ale sale, crezând că a venit primăvara, simbolistica mărţişorului este aceeaşi: lupta dintre bine şi rău, dintre lumină şi întuneric, viaţă şi moarte, trecerea iarnă-primăvară. Din aceasta din urmă legendă s-a păstrat încă obiceiul alegerii babei, a unei zile între 1-9 martie şi se spune că dacă ziua aleasă va fi însorită şi frumoasă aşa va fi tot anul pentru persoana respectivă.
Chiar dacă aspectul iniţial al mărţişorului s-a transformat, luându-i locul obiecte artizanale mici, pandative de tot felul cu reprezentări de animale, zodii, inimioare, flori, steluţe, felicitări personalizate prinse şi ele cu şnur, românii nu uită şi nu lasă nicidecum să treacă pur şi simplu prima zi a primăverii, ci se înveselesc alături de persoanele dragi, pentru care aleg suveniruri cât mai potrivite. Nu mai puţin preocupaţi de asta sunt vecinii noştri, bulgarii, care au preluat şi ei acest obicei al mărţişorului, „matenitsa” la ei, cu deosebirea că la ei îl poartă toată lumea, copii, tineri, bărbaţi, femei, de cele mai multe ori şi animalele de casă; şi nimic surprinzător dacă ajungi într-o zi de 1 Martie prin satele din Bulgaria, vei vedea chiar şi animalele din ogradă împodobite de sărbătoare cu celebrul şnur sau cu amulete prinse la gât. Ca şi la noi, şi la bulgari se crede în puterea pandativelor, talismanelor, amuletelor norocoase care ţin deoparte spiritele rele şi au grijă de sănătatea celui care îl poartă. De multe ori şi ferestrele caselor sun decorate cu mărţişoare, tot în credinţa că acestea protejează familia de rău şi aduc bunăstare. În aceeaşi idee a prosperităţii, a bunăstării sta şi obiceiul de a atârna şnurul de primul copac înflori zărit. Alte superstiţii legate de această zi sunt în legătură cu apa de ploaie, care, în credinţele populare, ar avea efecte benefice asupra frumuseţii şi prospeţimii tenului, motiv pentru care în unele sate bihorene fetele se spală pe faţă cu apa de ploaie sau roua strânsă de pe frunzele plantelor, rostind totodată un descântec de dragoste, pentru a avea astfel noroc în dragoste.
Cu gândul la obiceiuri de demult şi de azi, fiecare din noi aşteaptă cu bucurie prima zi din luna martie pentru a primi cu braţele deschise razele soarelui şi veselia de început de anotimp.

Mihaela Crăciun


Article printed from Urban Lifestyle: http://retete.urbanlifestyle.ro

URL to article: http://retete.urbanlifestyle.ro/2009/03/1-martie-sau-e-primavara/

© 2009 Retete culinare romanesti si internationale - Editura Urban Lifestyle