8 martie şi o floare

8 martie şi o floare


8 martie este, în comparaţie cu Valentine`s Day, o sărbătoare relativ „tradiţională” pe meleagurile noastre: Ziua Internaţională a Femeilor se celebrează de peste 90 de ani. Prima idee a acestei sărbători a aparţinut Internaţionalei Socialiste reunite la Copenhaga, în 1910. Acest eveniment s-a produs în contextul industrializării rapide care au dat naştere unei serii de proteste legate de condiţiile de muncă. Cu această ocazie s-a aprobat o zi care să celebreze pacea şi câştigarea dreptului de vot al femeilor.
Această nu era însă fără precedent: în 8 martie 1857 femeile care lucrau în fabricile de textile din New York au organizat un protest de proporţii împotriva salariilor nemulţumitoare, precum şi ca reacţie la condiţiile proaste de muncă. Pentru că demonstraţia lor nu a avut efectul scontat, ba dimpotrivă protestantele au fost dispersate cu forţa de către poliţie, acestea au format, exact 2 ani mai târziu, primul sindicat muncitoresc.
Inspirată de acest eveniment, în 1911, socialista germană Klara Zetkin a organizat ZIF, Ziua Internaţională a Femeilor (care muncesc). 4 ani mai târziu, aceeaşi feministă a condus o demonstraţie similară în Elveţia, la Berna, pledând pentru pace grabnică şi încheierea Primul Război Mondial. La această reuniune au participat femei din ambele tabere ale războiului.
Din 1917, ZIF este fixată în întreaga lume pe data de 8 martie. Alegerea acestei zile nu a coincis întâmplător cu protestul rusoaicelor împotriva războiului, împotriva preţurilor mari şi a raţiilor mici: „o grevă pentru pâine şi pace”. Împreună cu alte proteste din aceeaşi perioadă, această mişcare a dus la izbucnirea “Revoluţiei din Februarie”, care a forţat ţarul Nicolae al II-lea să renunţe la tron.
În 8 martie 1921 femeile bulgare din Secretariatul Internaţional al Femeilor din Internaţionala Comunistă au propus serbarea Zilei Femeilor în întreaga lume.
Câteva decenii mai târziu, ONU hotărăşte declararea anului 1975, „Anul Internaţional al Femeilor” şi proclamarea perioadei cuprinse între anii 1976 şi 1985 „Deceniul ONU pentru condiţia femeii”. În 1977, aceeaşi organizaţie stabileşte data de 8 martie: „Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională”. Această măsură a fost rezultatul amplorii pe care feminismul l-a luat în această perioadă. În Occident, această sărbătoare nu este asociată cu socialismul şi are puţin altă conotaţie.
În principiu însă, în ambele cazuri, 8 martie nu a fost la origine o sărbătoare veselă şi colorată, ci manifestarea dorinţei de emancipare, lupta pentru condiţii normale de muncă şi de viaţă.
De aici până la a merge de Ziua Femeii în club sau la striptease masculin este clar o deviere de sens: de la egalitatea în drepturi la egalitatea în distracţie?

Şi acum puneţi mâna pe telefon şi sunaţi-vă sora sau prietena, colega de serviciu şi soacra şi în primul rând mama. Spuneţi-le „La mulţi ani!” şi faceţi-le să se simtă speciale măcar o zi din an. Într-o lume în care responsabilităţile unei femei se înmulţesc pe zi ce trece, fiecare femeie-mamă-angajat-gospodină… merită un semn de recunoştinţă pentru toate aceste roluri asumate.
“Frumuseţea păleşte; iubirea se stinge, frunzele prieteniei cad; Secretul mamei este să le supravieţuiască tuturor.”

Ana-Maria Radu

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*