Bunavestire

Bunavestire


Bunavestire (“Euangelismós tēs Theotókou” în greacă) este, după cum fiecare creştin ar trebui să ştie, sărbătoarea care precede Crăciunul cu 9 luni, adică celebrarea momentului în care îngerul Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte pe Mântuitorul Iisus.
Această sărbătoare reprezintă îndeplinirea prorociilor din Vechiul Testament, îndeplinirea făgăduinţei că Tatăl îl va trimite pe însuşi Fiul Său pe pământ ca să ispăşească păcatul întregii omeniri.
„Bucură-te, cea plină de har!” este lauda pe care îngerul a adus-o Mariei. „Domnul este cu tine. Binecuvântata eşti tu între femei! (…) vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Sau. Şi va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit!”
Bunavestire este o sărbătoare veche de peste un mileniu şi jumătate, care a fost introdusă în Imperiul Roman abia prin secolul al VII-lea şi care, pe meleagurile noastre, s-a împletit cu unele tradiţii laice (poate chiar păgâne) fiind adesea asociată cu evenimente-simbol din viaţa naturii.
Aşa se face că românul spune că prima oară cucul cântă de Bunavestire şi că, numărul de şuierături de cuc pe care le auzi în această zi îţi pot prevesti numărul de ani pe care îi mai ai de trăit. Nu degeaba, în calendarul popular, această dată mai este cunoscută şi sub denumirea de „Ziua Cucului” ori „Blagosloveni”. Ca să îţi aducă noroc, se spune că trebuie să auzi cucul din faţă sau din dreapta, să fi mâncat bine înainte, să ai haine curate, bani la tine şi să fii vesel. Dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite sau dacă auzi cucul toată primăvara, tradiţia zice că rişti să ţi se întâmple ceva rău. Nu puţine sunt cântecele populare care confirmă aceste superstiţii sau cele care fac din cuc un simbol al dragostei păcătoase (boala cucului) şi uneori al morţii:
„Măi băiete cucuiete
Iar ţi-e capul doar la fete!”
sau
„Cucu`- n spate mi-o cântat
Şi moartea m-o fulgerat!”
La scurt timp după echinocţiul de primăvară, 25 martie este pentru creştinul român o zi cu încărcătură spirituală puternică, o zi în care credinţa în Dumnezeu se leagă de bucuria reînvierii naturii. În cinstea marii veşti pe care pământul o află astăzi, oamenii trebuie să se abţină de la ceartă, pentru a nu avea pagubă un an întreg şi trebuie să dăruiască îngerilor de mâncare: o pâine şi puţină sare aşezate pe pragul casei.
Viaţa satului nu rămâne „imună” la o astfel de sărbătoare: de Bunavestire românii din unele zone îşi „ceartă” pomii din livadă şi îi stropesc cu ţuică pentru a da rod mai bun; nu pun cloşca pe ouă, la clocit, de teamă ca puii să nu iasă cu anomalii (de ex. cu mai multe picioare) şi, de dragul curăţirii prilejuite de post, dau foc gunoiului de prin gospodării. Spectacolul focurilor ţine până târziu în noapte şi are inclusiv scopul de a alunga spiritele rele.
Nici bucătăria nu a rămas „neatinsă”: cum ne aflăm în post şi cum astăzi este prilej de mare bucurie, avem dezlegare la peşte. Şi nu numai atât: tradiţia chiar recomandă creştinului să consume acest aliment pentru a se simţi… cum zice vorba, „ca peştele în apă”, pentru a fi sănătos şi voios.
Dincolo de aceste manifestări ale tradiţiei, sărbătoarea Buneivestiri rămâne un eveniment deosebit de important în calendarul creştin (ortodox şi catolic). Ea marchează momentul în care omului i se deschide calea spre mântuire, căci, dacă Eva a adus lumii blestemul păcatului, Sfânta Fecioară Maria i-a dăruit binecuvântarea. Ea a înlocuit neascultarea primei femei cu ascultarea, şi a răspuns „Fie!” îngerului trimis de Dumnezeu, un „fie” care continuă lucrarea începută de „Să fie lumină!” şi care marchează începutul mântuirii noastre.

Ana-Maria Radu

Taguri: , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*