File de peşte la cuptor, cu mirodenii

File de peşte la cuptor, cu mirodenii


În 6 martie 1521, în călătoria sa în jurul lumii, Ferdinand Magellan ajunge la Guam, o insulă din Vestul Oceanului Pacific, în arhipelagul Marianelor (Micronezia), la nord de Groapa Marianelor. Insula Guam are o lungime de peste 48 km, o suprafaţă de 540 km², 154.000 de locuitori şi capitala la Hagatna. Acum 4000 de ani era populată de tribul chamoro, în secolul al XVII-lea devine colonie spaniolă, iar din 1898, intră sub stăpânirea SUA. Dacă ar mai trăi, astăzi şi-ar aniversa ziua de naştere personalităţi precum celebrul Michelangelo Buonarroti (1475-1564), sculptor, pictor, arhitect şi poet italian, cel mai de seamă artist renascentist. În 6 martie, dar ceva mai târziu, au avut loc şi câteva „premiere”: „Traviata” de Giuseppe Verdi (Viena, 1853), Tabelului periodic al elementelor (al lui Dimitri Mendeleev, prezentat pentru prima oară Societăţii Ruse de Chimie în1853) şi Virusul “Michelangelo” (care a început să afecteze calculatoarele din 1992).

Ingrediente:

8 fileuri de peşte alb
oase de peşte
8 creveţi
4 cleşti de crab
250 ml vin alb sec
250 ml apă
60 g unt sau margarină
45 g făină
6 boabe de piper negru
1 felie lămâie
1 foaie dafin
2 gălbenuşuri de ouă
2 rădăcini pătrunjel
1 crenguţă cimbru
1 ceapă, tocată fin
sare şi piper, după gust

Preparare:

Se încălzeşte cuptorul în prealabil. Se prepară o tocană de peşte, astfel: se desprinde pielea de pe fileurile de peşte, se aşază într-o cratiţă, alături de oasele de peşte, cimbru, dafin, piper şi felia de lămâie. Se toarnă apa şi vinul şi se lasă să dea în clocot, apoi se dă focul mic, se acoperă vasul cu un capac şi se fierbe înăbuşit pentru 20 minute. Se strecoară şi se lasă deoparte.
Se pregătesc folii de aluminiu, destul de mari pentru a putea cuprinde fiecare câte o bucată fileu de peşte. Aceste foi se îmbibă pe jumătate în ulei şi pe jumătatea unsă se aşază câte un fileu. Se curăţă creveţii şi cleştii de crab, se taie mărunt şi se pun peste fileuri.
Într-o cratiţă se topeşte untul iar când începe să formeze bule, se stinge cu făina, se lasă 2-3 minute la foc mediu, amestecând continuu până când făina capătă un aspect gălbui. Se adaugă ceapa şi se mai lasă totul câteva minute la foc mic până ce aceasta din urmă se rumeneşte puţin. Se incorporează tocana de peşte şi se fierbe totul la foc mare încă vreo 5 minute.
Când sosul devine destul de consistent, se iau câteva linguri de sos şi se combină cu gălbenuşurile, după care se incorporează în întregul sos. Se garniseşte fiecare fileu de peşte cu sos, se strâng apoi foliile la capete, se aşază într-o tavă şi se bagă la cuptorul încins. Se scot după 20 de minute, se desfac foliile şi preparatul se serveşte alături de sosul rămas.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Mâncăruri cu alcool, Mâncăruri cu ouă, Peşte, Reţeta zilei.

3 raspunsuri la Chiftele de soia, de post

  1. Efrain a spus:

    Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopschi se fatzaie cat e ziua de mare prin presa )) ma ietrnb cand are omul asta timp sa faca toate cercetarile pe care isi bazeaza afirmatiile. Parerea mea este ca nu face cercetari prin urmare ori ne serveste drept calde niste informatii reci de cand era el flacau, ori le citeste pe net ca noi toti )

  2. Smith a spus:

    cam ai dreptate.Totusi nu se vad caniii vagabonzi (exista ecarisaj ?). Sunt unii care ar vrea ca Bucurestii sa arate patriarhal chiar medieval , adica fara canalizare, cu buda in fundul curtii plina de corcodusi si carciumarese, prafuit ori plin de noroaie si cu lumina de la lampa. Nu cred ca ar si vrea sa locuiasca intr-un asemenea Rai . Excelent blog.

  3. aspida a spus:

    din ce sa fie oala? din cauciuc? sau din lemn de palmier? sau din sirma?

Exprimați-vă opinia

*