Flan caraqueno

Flan caraqueno


26 martie 1812 este data la care un puternic cutremur distruge capitala Venezuelei, Caracas. Acelaşi secol, dar pe plaiuri mioritice, aduce domnia lui Carol I, primul rege al României (1881). Pentru unii, ziua de 26 martie este Ziua Independenţei. Este cazul statului Pakistanul de Est care, în 1971, şi-a schimbat şi numele în Bangladesh.
Creştinii prăznuiesc astăzi Soborul arhanghelului Gavriil, cel care a slujit tainei dumnezeieşti celei negrăite şi mai presus de fire a Întrupării Domnului şi pomenesc pe cei 26 de mucenici care au pătimit în Goţia.
Pentru că am amintit de Caracas, metropola cu aproape 6 milioane de locuitori, fondată în 1567 de exploratorul Diego de Losada, haideţi să degustăm împreună un desert venezuelean, care se aseamănă destul de mult cu crema de zahăr ars de la noi.

Ingrediente:

250 g zahăr
9 gălbenuşuri
9 albuşuri
70 g unt
350 g zahăr brun
50 g migdale tocate prăjite
15 biscuiţi
1 L lapte
1 lingură esenţă de vanilie

Preparare:

Întâi şi întâi daţi drumul la cuptor, să se încingă, apoi puneţi zahărul (cele 250 g) într-o tavă, la caramelizat. Acesta se lasă la foc mic şi se amestecă cu lingura de lemn, până se rumeneşte frumos. Se roteşte tava ca să se acopere uniform cu caramel, apoi se pune la răcit, deoparte.
Separat, se macină migdalele şi biscuiţii, se amestecă cu ouăle, zahărul, vanilia, laptele şi puţină sare.
Compoziţia rezultată se omogenizează, se toarnă în tava căptuşită cu caramel, care la rândul ei trebuie aşezată într-o tavă mai mare, cu apă clocotită şi se coace în cuptorul încins în prealabil, 1 oră, până ce preparatul se întăreşte şi capătă o nuanţă roşiatică. Flan caraqueno se acoperă şi se dă la rece, apoi se poate servi.

Taguri: , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria sud-americană, Bucătăria venezueleană, Deserturi, Pâine şi patiserie, Reţeta zilei.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*