Găluşte în sos de roşii

Găluşte în sos de roşii


4 martie 1275 este data la care astronomii chinezi au observat o eclipsă totală de soare în China. Şi ca să rămânem în domeniul stelelor, haideţi să amintim că acum 63 de ani, în 1946, Frank Sinatra lansa primul său album „The Voice Of Frank Sinatra”. 20 de ani mai târziu, John Lennon comenta în „The Evening Standard” (despre Beatles) că „acum suntem mai populari decât Iisus”, afirmaţie ce a creat controverse în SUA. În 4 martie 1975 Charlie Chaplin este înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, iar după 2 ani, în România se produce cel mai grav cutremur cunoscut până în prezent. În 4 martie 1977 şi-au pierdut viaţa 1500 de oameni printre care o serie de personalităţi precum Toma Caragiu (1925), Alexandru Ivasiuc (1933), A. E. Baconski (1925), Alexandru Bocăneţ, regizor TV (1944) Eliza Petrăchescu (1911), etc.
4 martie ar fi şi ziua de naştere a lui Antonio Vivaldi (1678-1741) şi Nicolae Titulescu (1882-1941), ziua mondială de rugăciune a femeilor (iniţiată de femeile palestiniene în 1991), precum şi Sfântul Cazimir (1458-1484, în calendarul romano-catolic).

Ingrediente:

125 g ceapă albă, tăiată cuburi
1 gogoşar verde, tăiat cubuleţe
1 rădăcină de ţelină, tocată cuburi
1 kg roşii din conservă
250 g făină albă
60 g unt sau margarină
80 ml lapte
1 lingură unt, tăiat cuburi
1 lingură pătrunjel verde, tocat
1 ou
1 foaie dafin
2 linguriţe zahăr brun
½ linguriţă busuioc uscat
1 linguriţă praf de copt
sare, piper

Preparare:

Se pun la topit 60 g unt într-o cratiţă, la foc mare, în care se călesc ceapa, ţelina şi ardeiul, se adaugă roşiile din conservă, se condimentează cu sare, piper, dafin, zahăr şi busuioc. Se lasă să fiarbă puţin, se dă focul mic, se acoperă cratiţa şi se fierbe înăbuşit câteva minute.
În acest timp, într-un castron se amestecă făina cu praful de copt şi puţină sare. Se incorporează untul (1 lingură) şi se frământă bine. Se bate oul, se toarnă peste făină, alături de lapte şi se omogenizează bine compoziţia, apoi se combină cu pătrunjelul.
Se modelează bile micuţe şi se pun în tocana de roşii fierbinte, se lasă la fiert în jur de 20 minute, după care se scoate foaia de dafin preparatul poate fi servit.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Chiftele şi găluşte, Garnituri, Mâncăruri cu legume, Mâncăruri cu ouă, Reţeta zilei.

1 raspuns la Orez cu legume în stil oriental

  1. ansen a spus:

    bunisoare bv bv bv bv bv

Exprimați-vă opinia

*