Mucenici

Mucenici


În 9 martie 1796 a avut loc una dintre cele mai celebre nunţi din istorie, cea a lui Napoleon Bonaparte cu Josephine de Beauharnaus, văduva unui ofiţer francez executat. 46 de ani mai târziu, în 1842, a avut loc premiera absolută a operei „Nabucco” de Giuseppe Verdi.
9 martie 1991 a însemnat semnarea la Milano, a Noului Tratat al Uniunii Europene. Acesta a pus bazele conceptului de monedă unică, euro, care a intrat în folosinţă, după cum bine ştiţi, în prima zi a anului 2002. Dintre personalităţile care şi-ar aniversa astăzi ziua de naştere îl amintim pe exploratorul italian, cel care a dat numele unui continent, Amerigo Vespucci (1454-1512), pe astronautul sovietic Iuri Gagarin, primul om în spaţiu (1934-1968) şi… pe Ion Caramitru (născut în 1942). Calendarul creştin-ortodox îi celebrează astăzi pe cei 40 de sfinţi mucenici din Sevastia, iar în Tibet este Ziua Memoriei, în amintirea emigrării lui Dalai Lama în India.
Am amintit de Franţa, de Italia, de Rusia şi chiar de Tibet, dar noi propunem o reţetă cu specific pur românesc şi… creştin.

Ingrediente:

500 g făină
150 g nucă măcinată
1 linguriţă scorţişoară
150 g zahăr
1 linguriţă coajă rasă de lămâie
1 linguriţă esenţă de rom
sare

Preparare:

Se prepară un aluat nu foarte moale, din făină, apă şi puţină sare, se frământă bine, apoi se lasă la loc cald. După ce s-a odihnit, se mai frământă încă puţin pe o suprafaţă tapetată cu făină, se întinde, apoi se taie fâşii care se rulează între palme şi se modelează sub forma unor „8-uri”. Fâşiile respective trebuie să aibă grosimea macaroanelor, iar „8-urile” obţinute trebuie să fie cât mai mici.
Mucenicii rezultaţi se pun la uscat, 1 zi, apoi se scufundă în apă clocotită cu sare şi zahăr. După 10 minute de fierbere la foc mediu, mucenicii se stropesc cu rom şi se dau printr-un amestec realizat din coajă rasă de lămâie, nucă măcinată, scorţişoară şi puţin zahăr.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria românească, Deserturi, Pâine şi patiserie, Reţeta zilei.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*