Musaka cu Bechamel

Musaka cu Bechamel


28 martie este data la care a fost inaugurat celebrul “Balşoi Teatr” din Moscova (1776). 15 ani mai târziu, românii trimiteau Curţii din Viena primul program: „Supplex Libellus Valachorum” (1791), iar în 1915, George Enescu dirija pe scena Ateneului Român, în premieră, creaţia sa, Simfonia a II-a.
Istanbul şi Ankara îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui schimbat, în 1930, din Constantinopol, respectiv Angora.

Ingrediente:

2 vinete, tăiate felii subţiri
2 cartofi mari, curăţaţi, tăiaţi felii subţiri
ulei de măsline
sare, piper

Sos de carne:

500 g carne de miel, tocată
1 ceapă mare, tocată
2 linguri usturoi zdrobit
sare, piper
1 linguriţă oregano
1 frunză de dafin
un vârf de cuţit cuişoare măcinate
un vârf de cuţit scorţişoară
250 ml vin roşu
6 roşii curăţate, tăiate mărunt

Sos Bechamel:

4 linguri unt
4 linguri făină
3 gălbenuşuri
1 ceaşcă parmezan
1 L lapte
un vârf de cuţit nucşoară
125 ml suc de lămâie
sare, piper

Decor:

100 g pesmet
2 linguri frunze proaspete de mentă, tocate
2 linguri frunze proaspete de pătrunjel, tocate
125 g parmezan ras

Preparare:

Legumele (vinetele şi cartofii) se taie felii, se asezonează cu sare şi piper şi se prăjesc pe rând în ulei încins, după care se pun la scurs pe prosoape de hârtie. Pe parcurs se mai adaugă ulei dacă este nevoie.
Separat, carnea se căleşte la foc mic, până ce capătă o culoare uşor maronie, se incorporează ceapa şi usturoiul, se călesc împreună încă 5 minute, după care se condimentează cu sare şi piper, după gust.
Se scurge de excesul de grăsime, se adaugă oregano, cuişoare, dafin şi scorţişoară, după cartofi preparatul se mai lasă puţin la foc mic. Se incorporează vinul roşu şi se fierbe totul 10 minute, sau cât este necesar, până ce lichidul scade la jumătate.
În continuare, se adaugă roşiile, iar fierberea se continuă o jumătate de oră, amestecând din când în când, până ce compoziţia capătă consistenţa unui sos gros de roşii care apoi se ia de pe foc şi se lasă deoparte, să se răcească.
Sosul Bechamel: se încing 4 linguri de unt într-o tigaie. Se adaugă făina şi se prepară astfel o îngroşală aurie. Laptele, nucşoara şi sucul de lămâie se incorporează treptat amestecând mereu, după care sosul se fierbe 15 minute, la foc mic (şi acest amestec trebuie să fie destul de gros).
După ce s-a răcit, sosul preparat mai devreme, se bate cu ouăle, se amestecă cu parmezan şi se pune la foc mic, câteva minute, fără a-l lăsa însă, să fiarbă. Se sărează şi se mai adaugă piper, dacă este nevoie, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.
Se încinge cuptorul. Se presară pesmet din abundenţă pe fundul unei tăvi. Se aşază un strat de vinete, apoi unul de cartofi. Deasupra se pune sosul de roşii şi carnea. Urmează un strat format dintr-o treime din sosul Bechamel, apoi încă un strat de vinete, unul de cartofi şi unul de sos cu carne. Se unge totul cu restul de sos Bechamel şi se presară cu restul de pesmet şi cu brânza parmezan rasă.
Se pune la cuptor şi se coace trei sferturi de oră, până ce musacaua capătă o culoare frumoasă, aurie. Se ia de pe foc şi, înainte de servire, se lasă câteva minute deoparte, să se odihnească.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Carne de miel, Mâncăruri cu carne, Mâncăruri cu ouă, Reţeta zilei.

3 raspunsuri la Chiftele de soia, de post

  1. Efrain a spus:

    Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopschi se fatzaie cat e ziua de mare prin presa )) ma ietrnb cand are omul asta timp sa faca toate cercetarile pe care isi bazeaza afirmatiile. Parerea mea este ca nu face cercetari prin urmare ori ne serveste drept calde niste informatii reci de cand era el flacau, ori le citeste pe net ca noi toti )

  2. Smith a spus:

    cam ai dreptate.Totusi nu se vad caniii vagabonzi (exista ecarisaj ?). Sunt unii care ar vrea ca Bucurestii sa arate patriarhal chiar medieval , adica fara canalizare, cu buda in fundul curtii plina de corcodusi si carciumarese, prafuit ori plin de noroaie si cu lumina de la lampa. Nu cred ca ar si vrea sa locuiasca intr-un asemenea Rai . Excelent blog.

  3. aspida a spus:

    din ce sa fie oala? din cauciuc? sau din lemn de palmier? sau din sirma?

Exprimați-vă opinia

*