Peşte cu măr

Peşte cu măr


13 martie 1900 a însemnat, în Franţa, reducerea zilei de muncă la 11 ore, pentru femei şi copii. 36 de ani mai târziu, la Paris, a avut loc premiera absolută a tragediei „Oedip” de George Enescu. Dintre personalităţile zilei de astăzi îl amintim pe prozatorul, istoricul religiilor, romancierul şi eseistul Mircea Eliade (1907-1986) şi pe… Donald Duck, personajul celebrului desen animat, născut în 1934, în studiourile Walt Disney. 7 ani mai târziu, în 1943, acelaşi Donald primea Oscarul pentru rolul din „The Fuerhrer’s Face”, deschizându-şi astfel drumul celebrităţii. Pentru astăzi… o reţetă franţuzească.

Ingrediente:

8 fileuri de peşte
2 mere verzi
2 cepe tăiate rondele
1 lămâie
1 gălbenuş de ou
250 g smântână
300 ml supă de peşte alb
120 g ciuperci de Paris
200 ml cidru
200 ml de apă
50 g de unt
1 bucheţel de tarhon verde tocat
2 linguri ulei de arahide
sare, piper

Preparare:

Supa de peşte se diluează cu jumătate din cantitatea de cidru şi apă. Ciupercile se curăţă, se mărunţesc şi călesc la foc mic, iar merele se taie felii fine, se stropesc cu suc de lămâie şi se prăjesc separat, în puţin ulei amestecat cu unt.
Separat, într-o cratiţă mică, se face un amestec din supa diluată de peşte, restul de cidru, sucul de lămâie, sucul ciupercilor, smântâna şi piperul. Se lasă totul să fiarbă la foc mic, până ce scade la jumătate. În final, pentru a da sosului consistenţă, se adaugă gălbenuşul bătut.
Bucăţile de peşte se trec prin făină şi se prăjesc într-o tigaie cu untul şi uleiul rămas, câte 2 minute pe fiecare parte. Se scot şi se aşază pe mijlocul unui platou, în jurul lor se aranjează feliile de măr prăjite, după care totul se asezonează cu ceapa feliată şi cu puţin tarhon mărunţit. Deasupra, se toarnă sosul preparat din supă.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria franceză, Mâncăruri cu ciuperci, Mâncăruri cu legume, Mâncăruri cu ouă, Peşte, Reţeta zilei.

1 raspuns la Orez cu legume în stil oriental

  1. ansen a spus:

    bunisoare bv bv bv bv bv

Exprimați-vă opinia

*