Plăcintă irlandeză cu rubarbă

Plăcintă irlandeză cu rubarbă


17 martie este ziua naţională a Irlandei şi bineînţeles a sfântului naţional, Patrick. Nu este întâmplător deci faptul că la această dată, în 1756, a fost celebrată pentru prima oară St. Patrick’s Day, în New York. De fapt, sfântul Patrick este celebrat astăzi în întreaga lume de către romano-catolici. 17 martie este ziua de naştere împăratului Marcus Aurelius (121-180), a scriitorului Alecu Russo (1819-1859), a cântăreţului Nat King Cole (1919-1965) şi a lui Nicolae Titulescu (1882-1941). Şi pentru că am amintit de Irlanda, haideţi să gustăm o reţetă de pe aceste meleaguri.

Ingrediente:

350 g făină
1 linguriţă praf de copt
50 g zahăr brun
80 g unt
1 ou
150 ml lapte
650-700 g rubarbă tocată
200-250 g zahăr
1 albuş
1 linguriţă zahăr pudră

Preparare:

Se cerne făina şi se amestecă cu sare, zahăr brun şi praf de copt. Separat, se face un amestec din ou, unt moale şi lapte, apoi, treptat cele 2 compoziţii se incorporează treptat într-un aluat nu prea moale care se frământă pe o suprafaţă tapetată cu făină şi se împarte în 2.
Una dintre cele 2 jumătăţi se întinde şi se aşază pe o tavă unsă, apoi se „umple” cu rubarba tocată şi se pudrează cu zahăr. Deasupra se pune cealaltă jumătate de aluat întinsă. Aceasta se unge cu albuş şi se pudrează cu zahăr pudră.
Plăcinta rezultată se crestează în câteva locuri, după care se dă la cuptor şi se coace la foc mediu 1 oră, până se rumeneşte. Pentru că este încă frig şi s-ar putea să nu găsiţi rubarbă, puteţi folosi cu încredere şi mere.

Taguri: , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria irlandeză, Clătite / Plăcinte, Deserturi, Mâncăruri cu ouă, Reţeta zilei.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*