Tocană picantă cu carne şi ficat de porc

Tocană picantă cu carne şi ficat de porc


Demult, la un 25 martie îndepărtat, trupele romane plecau, conduse de împăratul Traian spre Moesia Superior, unde aveau să se lupte cu dacii lui Decebal. Aşa a început primul război daco-roman. Tânărul popor care luat apoi naştere este atestat la exact 1144 de ani, în 25 martie 1245, într-o scrisoare a Papei Inocenţiu al IV-lea, care vorbeşte despre prezenţa acestuia pe teritoriul actual al României. Astăzi este Ziua Poliţiei în România şi Ziua Independenţei în Grecia, ţară care nu se mai află sub suzeranitatea Imperiului Otoman de exact 188 de ani (1821) şi care s-a proclamat ca republică de 85 de ani (1924). Nu în ultimul rând, trebuie să menţionăm că aceia care sunt creştini sărbătoresc Buna Vestire.

Ingrediente:

900 g muşchi de porc
250 g ficat de porc
150 ml ulei vegetal

Pentru sos:

1 linguriţă seminţe de chimion
½ linguriţă turmeric pudră
1 căpăţână usturoi
160 ml oţet
2 ardei iuţi, verzi
4 cepe albe
2 bastonaşe scorţişoară
1 linguriţă piper negru boabe
15 ardei iuţi, roşii
1 rădăcină ghimbir, tocat mărunt
sare, după gust

Preparare:

Carnea de porc se taie în bucăţi mari şi se fierbe într-o oală cu apă şi puţină sare, timp de 20 minute; se procedează la fel cu ficatul de porc, apoi ambele ingrediente se scot, se lasă la răcit şi se taie cuburi mici care se prăjesc, pe rând, într-o tigaie cu ulei încins.
Separat, se desface usturoiul şi se toacă mărunt, iar jumătate din cantitatea se combină cu jumătate ghimbirul tocat şi cu 100 ml oţet. Se toacă ardeiul iute roşu şi se incorporează în compoziţia cu usturoi, se condimentează cu sare, după gust şi se omogenizează până când se obţine o pastă fină.
În continuare, se taie ceapa mărunt şi se căleşte într-o cratiţă cu ulei încins, până când rumeneşte, se adaugă restul de ghimbir şi usturoi, se omogenizează totul cu lingura de lemn şi se incorporează în pasta picantă preparată mai devreme.
Preparatul rezultat se lasă 2-3 minute la foc tare, amestecând mereu, după care se adaugă cuburile de carne de porc şi de ficat, se acoperă cu 500 ml apă şi se lasă să dea în clocot. Se dă focul mic şi se fierbe înăbuşit timp de o jumătate de oră, până ce carnea se pătrunde bine.
Se asezonează cu oţetul rămas, ardeiul iute verde, tocat mărunt, adăugând, dacă este nevoie, puţină apă. După încă vreo 10 minute de fierbere, tocana se ia de pe foc, se pune în boluri, se garniseşte cu murături şi verdeaţă şi se poate servi imediat, fierbinte.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Carne de porc, Mâncăruri cu carne, Reţeta zilei.

3 raspunsuri la Chiftele de soia, de post

  1. Efrain a spus:

    Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopschi se fatzaie cat e ziua de mare prin presa )) ma ietrnb cand are omul asta timp sa faca toate cercetarile pe care isi bazeaza afirmatiile. Parerea mea este ca nu face cercetari prin urmare ori ne serveste drept calde niste informatii reci de cand era el flacau, ori le citeste pe net ca noi toti )

  2. Smith a spus:

    cam ai dreptate.Totusi nu se vad caniii vagabonzi (exista ecarisaj ?). Sunt unii care ar vrea ca Bucurestii sa arate patriarhal chiar medieval , adica fara canalizare, cu buda in fundul curtii plina de corcodusi si carciumarese, prafuit ori plin de noroaie si cu lumina de la lampa. Nu cred ca ar si vrea sa locuiasca intr-un asemenea Rai . Excelent blog.

  3. aspida a spus:

    din ce sa fie oala? din cauciuc? sau din lemn de palmier? sau din sirma?

Exprimați-vă opinia

*