1 aprilie – ziua păcălelii

1 aprilie – ziua păcălelii


Deşi „Ziua păcălelii” nu este o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului, ea este destul de populară în multe ţări pe Glob şi se asociază cu o serie de obiceiuri specifice, care variază de la zonă la zonă. Aşa se face că una dintre păcălelile preferate ale francezilor este să lege de spatele „păcăliţilor” un peşte („poisson d’avril”) şi mulţi cred că farsele aduc noroc numai dacă sunt făcute înainte de amiază.

Deşi pare o sărbătoare modernă adresată mai ales copiilor, „ziua păcălelii” are origini cât de poate de „serioase” şi se celebrează de aproape o jumătate de mileniu. Totul începe în anul 1564, în Franţa, când, ca să înlăture încurcăturile care se produceau în legătură cu serbarea Anului Nou, regele Carol al IX-lea a decis „schimbarea calendarului”, adică mutarea anului nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie, prin Edictul de la Roussillon.
Cum mulţi nu s-au adaptat uşor la această schimbare şi au continuat să împartă daruri de anul nou la data la 1 aprilie, această zi a căpătat denumirea de „ziua proştilor” („le jour des fous”), iar obiceiul împărţirii darurilor s-a transformat în împărţit de cadouri false şi… farse.
„Ziua păcălelilor” îşi poate explica numele de „poisson d’avril” („peşte din aprilie”, în franceză) şi datorită faptului că în jurul acestei date se iese din semnul zodiacal al peştilor. O altă explicaţie ar fi faptul că în această perioadă, singura carne permisă creştinilor care ţin postul Paştelui este cea de peşte.
Odată cu popularizarea calendarului nou, gregorian (de la numele celui care l-a decretat, Papa Grigore al XIII-lea, în locul celui iulian), s-a răspândit şi sărbătoarea glumelor. Denumirea nu a fost însă păstrată: englezii îi spun “Fool’s Day”, scoţienii- „Gowk” sau “April cuckoo”(cuc de aprilie), germanii- „Aprilscherz“, etc.
Mai mult decât atât, peruanii, spaniolii şi columbienii au şi ei o sărbătoare“ asemănătoare, „día de los innocentes” („ziua inocenţilor”), care însă se ţine în 28 decembrie şi comemorează miile de prunci nevinovaţi ucişi de Irod. Amestecată cu obiceiuri păgâne, această zi a ajuns astăzi să semene destul de mult cu “ziua păcălelii” de la noi.
Până şi în India există o zi similară în 31 martie, care se numeşte „holi”.
Sunt voci care explică originea acestei zile prin legenda care povesteşte că în prima zi din anul iudaic (1 aprilie), Noe s-a „păcălit” trimiţând corbul să caute uscat (porumbelul care s-a întors cu ramura de măslin a fost trimis mai târziu).
Oricare ar fi adevărul, un lucru este sigur: 1 aprilie este pentru fiecare o ocazie de a face uz de umor. Ziua descreţirii frunţilor este recunoscuta în multe ţări, de pe aproape toate continentele, din Marea Britanie în Statele Unite, din Spania în Asia, din Norvegia până în America Latină…

Ana-Maria Radu

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*