Cozonac cu nucă sau rahat

Cozonac cu nucă sau rahat


Ingrediente:

1 kg făină albă
1 ou întreg şi 3 gălbenuşuri
1 cub de drojdie
300 g zahăr
100 ml ulei
Coaja de la 1 lămâie
1 praf de scorţişoară
1 linguriţă de sare
350 g nucă sau rahat colorat (roşu, galben, verde), tăiat cubuleţe
Lapte
1 ou pentru uns cozonacii

Preparare:

Maiaua: Drojdia se amestecă cu 70 ml lapte cald, peste care se toarnă 2 linguri de făină şi 1 linguriţă de zahăr, se amestecă cu lingura, apoi se lasă câteva minute să crească.
Într-un vas mai mare se cerne făina. Separat, se bat 3 gălbenuşuri cu 1 ou întreg, se incorporează 300 g zahăr şi 1 linguriţă sare, se presară coaja rasă de lămâie. Se toarnă puţin lapte călduţ să se bată mai bine.
În făina din oală se face o gaură la mijloc şi se adaugă maiaua crescută şi ouăle bătute. Se amestecă bine, se toarnă lapte călduţ cât cuprinde la frământat, se frământă un aluat potrivit ca de pâine. În timp ce se frământă se toarnă gradual uleiul încălzit, se frământă în continuare până se absoarbe uleiul. Când este gata de frământat se presară puţină făină deasupra, se acoperă vasul cu un prosop curat şi se dă la dospit, la temperatura camerei, eventual pe un dulap.
Nuca se dă prin maşina de tocat carne, nu prin cea pentru nucă, să nu se mărunţească prea tare, peste nucă se pune un praf de scorţişoară şi zahăr, după gust.
Aluatul se împarte în 2 sau 3, în funcţie de mărimea tăvii pentru cuptor, fiecare bucată se întinde sub forma unui pătrat, groasă de 1 deget. Se aşterne nuca pe foaie şi se rulează foaia. Dacă se foloseşte rahat, acesta se întinde cu mâna pe foaie şi se rulează. Din atâta aluat se pot face 2-3 cozonaci, umpluţi cu nucă şi cu rahat.
Cozonacii obţinuţi se pun într-o tavă unsă cu ulei, se lasă în tava acoperită cu un prosop încă 20 de minute să mai crească puţin. Se înfierbântă cuptorul. Cozonacii se ung deasupra cu un ou bătut, apoi se dau la cuptor, la foc mediu-mic pentru 30 de minute. După ce au prin culoare, se scoate tava şi se întoarce.

Taguri: , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Deserturi, Pâine şi patiserie, Reţete de Paşti.

Exprimați-vă opinia

*