“Curăţenia” de după Paşti

“Curăţenia” de după Paşti


salata1Frumoase sărbători pascale…v-aţi dus…Minunate clipe alături de cei dragi nouă, pace şi voie bună…şi ce bune au fost ouăle roşii, mielul fript, drobul, cozonacul, vinul, toate delicatesele preparate cu această ocazie. Şi totuşi mesele îmbelşugate din ultimele zile nu puteau să nu aibă şi urmări neplăcute, la nivel digestiv. Organismul nostru, obişnuit cu „dieta” postului Paştelui, se resimte după această bruscă trecere la mâncărurile saţioase, specifice sărbătorii Paştelui. Preparatele din tradiţionala carne de miel au fost poate cele mai vânate în această perioadă, dar este cunoscut faptul că sunt greu de digerat, fiind bogate în grăsimi. Aşa că nu e de mirare de ce ne trezim cu senzaţii de balonare, de saturaţie, dureri abdominale, respiraţie nplăcută, oboseală şi tendinţa de a lenevi mai mereu. Atât fizic cât şi mental, mulţi dintre noi trecem printr-o perioadă fără poftă de mâncare şi de viaţă, luptându-ne cu senzaţia de indispoziţie. Ca să ne revenim treptat, căci nu se poate dintr-o dată, de la alimentaţie porneşte totul, de la ea a pornit răul, tot de la ea porneşte şi „vindecarea”.
Să mâncăm sănătos…Dar ce înseamnă sănătos? Putem lua şi sensul de „zdravăn”, „straşnic”, asta dacă ne referim la hrana bogată în legume şi fructe. Ar cam trebui evitate mâncărurile din carne sau măcar alternate cu cele de legume proaspete. Salatele de varză, roşii, castraveţi ori alte verdeţuri, supele, salatele de fructe, lactatele, pot înlocui cu succes mâncărurile grase, consistente, din punct de vedere al saţietăţii. În orice caz, crudităţile specifice frumosului anotimp ne vor reda treptat energia şi echilibrul corpului, mai ales că sunt şi o metodă de hidratare, prin cantitatea considerabilă de apă pe care o conţin. Doar avem mare nevoie de ea, este exact aşa cum se spune: „apa este vitală”, pentru o dezvoltare armonoasă a trupului, a pielii, pentru starea noastră de bine, pentru un somn liniştit etc. Lichidele, în general, sunt responsabile de asta, apa fiind purificatoarea prin excelenţă. Bineînţeles că nu se poate refuza un pahar de vin, la o întâlnire cu un prieten în oraş. Mai ales dacă alegi să laşi maşina acasă, să te poţi răsfăţa cu aroma acestei licori, fără să-ţi faci griji că nu poţi conduce apoi automobilul. Plus de asta, „mersul pe jos face piciorul frumos”, şi de mişcare avem nevoie, sedentarismul e prietenul alimentaţiei grele de care vorbeam.
Serile precedate de o ceaşcă de ceai vor deveni nopţi cu somn bun şi liniştit. Probabil puţin cunoscut este faptul că ceaiul de tarhon are efecte surprinzătoare în acest sens, luptă împotriva oboselii, având efect în relaxarea corpului. Pe lângă asta, ceaiurile de tarhon stimulează digestia, eliminând mai repede txinele din corp, ajută la absorbţia gazelor şi îndepărtează durerile de stomac.
Pentru mulţi dintre noi, organismul cere o curăţenie, o curăţire de toxinele datorate mâncărurilor gustoase dar prea greu de digerat, se pare, care au umplut masa de Paşti.

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*