Detoxifierea organismului

Detoxifierea organismului


Am văzut un om beat pe stradă, ştiţi cum e…abia se mai putea ţine pe picioare, slăbit şi fără energie, fără chef de viaţă, nici măcar euforica stare de început nu mai persista, un punct de degradare în forfota de paşi ce grăbeau fiecare spre destinaţii proprii…Şi iar îl văd, şi a doua zi, şi a treia…şi tot aşa…numai dezalcoolizarea îl poate ajuta…
Oare nu aşa ne simţim de multe ori, lipsiţi de orice vitalitate, şi totuşi nu am băut nimic, poate nici măcar apă…deşi nu strica deloc măcar un pahar cu apă…Când e vorba despre corpul nostru şi starea noastră de discomfort, nu e greu să ne dăm seama că avem nevoie de o schimbare şi trebuie să facem ceva în acest sens, avem şi noi nevoie de o dez…intoxicare, detoxifiere. Fie că vorbim de ameţeli, balonări, digestie dificilă, dureri de cap sau stare de oboseală, somnolenţă, slabă concentrare, stare de deprimare continuă, toate tânjesc după aceeaşi soluţie: un program de detoxifiere, de curăţire a tubului digestiv de toxinele acumulate pe timpul iernii prin intermediul unei alimentaţii bogate în grăsimi şi glucide. Cantitatea acestor compuşi răi din alimente este atât de mare, încât organismul nu reuşeşte să le prelucreze şi să le elimine în totalitate, astfel că o parte din acestea se depun în învelişuri de grăsimi, şi uite-aşa ne mai alegem cu neplăcuta celulită; şi nu e vorba numai de estetic, deşi nu ne place când am vrea sa purtăm ceva mulat şi evităm asta deoarece nu avem o siluetă de invidiat, dar e vorba că nici nu ne simţim bine, e clar că avem o problemă de sănătate. Cea mai bună metodă de detoxifiere e să avem tot timpul o alimentaţie corectă şi sănătoasă, dar cum asta nu este posibil chiar tot timpul, nu avem la dispoziţie oricând legume şi fructe proaspete (căci de la acestea beneficiem de minerale şi energie), nu ne rămâne decât să facem asta măcar la începutul fiecărui sezon, aşa cum facem spre exemplu, simplificând lucrurile, curăţenie înaintea unor sărbători importante, la finalul acestui proces de curăţire simţindu-ne eliberaţi că am scăpat de o grijă, am aruncat tot ce nu mai era util, ce ocupa spaţiu degeaba, am şters „praful gros” de toxine.
Aşa cum se spune, după o iarnă lungă şi friguroasă, primăvara readuce energia şi pofta de viaţă…Poate fi aşa, dar nu toate vin de la sine, stă în puterea noastră să avem grijă de modul de viaţă, de ce mâncăm şi cum mâncăm (pentru că de multe ori toxinele se acumulează şi din obiceiuri greşite de a mânca mult şi repede sau de a servi alimente care nu sunt compatibile din punct de vedere al digestiei – spre exemplu, carne cu fructe, dulce după sărat, murături după dulciuri etc), primăvara ne oferă doar „ustensilele”, nouă nu ne rămâne decât să lucrăm cu acestea. Nici nu ne putem plânge că e muncă grea, pieţele abundă de legume proaspete, iar curele cu salate preparate din acestea nu au cum să nu-şi lase amprenta asupra stării noastre de bine, mai ales că anotimpul coincide cu postul creştin al Paştelui, bun prilej de a ne axa pe preparatele de legume. Să trasăm totuşi câteva sfaturi în a ţine o dietă pentru eliminarea toxinelor din corp, cu specificarea că dieta este mai eficientă atunci când se întinde pe cât mai multe zile, devenind un stil de viaţă. Acest prim aspect ar putea să nu placă fumătorilor, dar e adevărat că renunţarea la tutun, măcar pe perioada dietei, este un punct important, scăpăm astfel poate de elementul cel mai bogat în toxine; ca urmare, hrana-compusă din legume verzi (broccoli, spanac, ştevie, urzică, ridichi), cât de puţină carne, cereale, fructe şi sucuri multe va fi asimilată uniform şi fără piedici. Dacă nu se poate renunţa nicicum la cafea, atunci înlocuirea acesteia cu ceaiul negru (pentru efectul revigorant al cofeinei) este de asemenea benefică pentru digestie. Apa este sursa cea mai importantă de hidratare, aşa că încercaţi să înlocuiţi sucurile acidulate cu apă, cât mai multă apă, sau cu sucuri de lămâie, preparate acasă, fiind cunoscut faptul că vitamina C din lămâie ajută la transformarea toxinelor într-o soluţie apoasă ce este mai uşor eliminată din organism. Clorofila din legume, fibrele din cereale ajută la eliberarea ficatului de toxine şi astfel la distrugerea grăsimilor depuse. Toate acestea, alături de câteva şedinţe de masaj, saună şi somn liniştit îşi vor pune amprenta asupra stării de bine şi a zâmbetului sincer.

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*