Gripa porcină

Gripa porcină


gripaporcina65 de cazuri probabile în Statele Unite, peste 1000 posibile infestări în Mexic şi câteva decese, altele în Spania, Marea Britanie, Croaţia…acesta este subiectul central al ultimelor zile, în întreaga lume, şi pe bună dreptate, situaţia este îngrijorătoare, după cum avertizează şi Keiji Fukuda, vicepreşedintele OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) care susţine că nicio regiune din lume nu este ferită de această boală cauzată de virusul gripal porcin.

Despre ce este vorba de fapt? Specialiştii vorbesc despre un virus gripal în componenţa căruia intră viruşi ai gripei aviare şi porcine, combinaţi cu viruşi ai gripei umane. Spre deosebire de gripa porcină normală (transmisibilă prin consumul de carne de porc), acest virus nou este mult mai puternic şi mai greu de combătut, având în vedere că se transmite rapid prin aer, de la om la om, prin strănut, tuse sau orice altfel de contact. Din punct de vedere al simptomelor, acestea nu diferă cu mult de cele ale unei gripe obişnuite: dureri de gât şi musculare, febră, senzaţii de vomă şi stare se ameţeală, tuse specifică. Aşa cum gripa obişnuită cu care se confruntă oamenii an de an, odată cu venirea sezonului rece, provoacă în multe cazuri decesul, cercetările despre acest virus nou arată acelaşi lucru, cu specificarea că depinde de sensibilitatea organismului fiecărui om, depinde de cum acesta primeşte şi rezistă la întâmpinarea acestei boli. Mai ales că numărul infestărilor creşte de la o zi la alta. În acest sens, în ultimele întâlniri ale membrilor OMS, s-a luat decizia de avertizare a tuturor ţărilor de a fi pregătite pentru o posibilă pandemie (adică epidemie care se extinde rapid pe teritorii foarte întinse).

Cum anume putem preîntâmpina infectarea cu acest virus? Se consideră că evitarea contactului cu persoanele care au simptomele de gripă specificate mai sus ar fi un prim pas. Igiena este totodată aliatul unei vieţi sănătoase, se recomandă spălatul pe mâini foarte des, deoarece microbii sunt foarte uşor de transportat. Alimentaţia trebuie să aibă şi ea la bază extremă igienă, este adevărat faptul că nu este restrâns consumul de carne de porc, dar cel mai sigur este ca aceasta să fie bine pregătită, fiartă, eventual evitată, orice posibil virus fiind eliminat dacă este supus la temperaturi maxime. Fructele sunt importanta sursă de antioxidanţi ce luptă împotriva gripei, în general, aşa că nu ne rămâne decât să luăm în vedere şi acest aspect, asta ajută organismul să nu fie aşa de receptiv la boli. Ca sfat provenit de la medici şi specialişti în acest domeniu, este indicat să cerem ajutorul medicului în cazul unor simptome ale gripei, amintite mai sus, în vederea investigaţiilor şi a unui posibil tratament, fără a ne trata după ureche sau după sfaturile vecinei, la cel mai mic semn de gripă – urgent la doctor.

Dincolo de aceste aspecte care privesc abilitatea fiecăruia dintre noi de a ne feri de acest virus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în colaborare cu alte companii, încearcă fabricarea unui medicament nou, unui vaccin împotriva acestui virus, medicamentele actuale, Tamiflu, considerate eficiente împotriva gripei porcine, însă nu suficiente în preîntâmpinarea şi tratarea noului virus. Tocmai de aceea completarea acestui medicament cu alţi compuşi noi ar putea fi o soluţie salvatoare.

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*