Pască cu smântână şi stafide

Pască cu smântână şi stafide


Ingrediente:

Pentru aluat:

1 kg făină
500 ml lapte
10 ouă
400 g zahăr
50 ml ulei
250 g unt
50 g drojdie
Coajă rasă de lămâie
stafide
Vanilie baton
Sare

Pentru umplutură:

12 gălbenuşuri
200 g zahăr
100 g făină
Zahăr vanilat
Coajă rasă de lămâie
100 g stafide
1 kg smântână
Sare

Preparare:

Se prepară maiaua astfel: se opăresc 6 linguri de făină cu lapte clocotit, amestecându-se cu o lingură de lemn pentru a nu se face cocoloaşe, apoi se lasă puţin să se răcească. Se înmoaie drojdia într-o ceaşcă de lapte călduţ, în care s-a dizolvat o lingură de zahăr. Se amestecă cu făină opărită şi se bate până când se formează băşici. Se presară cu făină şi se pune la cald să crească.
În restul de lapte, în care s-a fiert vanilia baton, se dizolvă zahărul, se adaugă gălbenuşurile, coaja de lămâie rasă, uleiul, stafidele şi sarea, apoi maiaua şi restul de făină. Se frământă bine. Când aluatul se desprinde de pe mâini şi de pe vas, se adaugă untul topit, puţin câte puţin, frământându-se mereu. Se pune din nou la cald să crească. Se frământă din nou, cca. 10 minute – şi iar se lasă la crescut.
Se rupe o bucată din aluat, se aşază pe planşeta presărată cu făină şi se întinde cu vergeaua o foaie groasă de un deget şi de mărimea tăvii (se foloseşte tavă rotundă).
Se aşază foaia în tava unsă cu unt, apoi se ung marginile foii cu ou bătut. Din restul aluatului, se formează trei suluri de grosimea degetului mic, care se împletesc. O parte din această împletitură se pune peste marginea foii, de jur împrejur, ca un colac. Se lasă la cald, să crească.
Se prepară umplutura combinând ingredientele specifice.
Se toarnă umplutura preparată, în tavă, peste aluatul crescut, astfel încât să nu depăşească înălţimea marginii. Deasupra umpluturii se aşază în cruce restul de împletitură din aluat.
Se unge toată suprafaţa cu ou, se presară stafide şi se coace la foc potrivit.

Taguri: , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Mâncăruri cu ouă, Pâine şi patiserie, Reţete de Paşti.

Exprimați-vă opinia

*