Desert cu orez la cuptor

Desert cu orez la cuptor


11 mai (330) a însemnat inaugurarea Constantinopolului pe vechiul teritoriu numit cândva Byzantion. Fosta colonie grecească a primit astfel numele celebrului împărat Constantin cel Mare şi a devenit capitala Imperiului Roman de Răsărit, mai târziu, în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, ea a intrat sub stăpânire turcească, iar astăzi este cunoscută sub numele de Istanbul. Tot într-un 11 mai, dar multe secole mai târziu, în Transilvania, limba germană era declarată limbă oficială. Astăzi ortodocşii îi celebrează pe apostolii slavilor, Chiril şi Metodie.

Ingrediente:

350 g orez
2 L lapte
coaja rasă de la 1 lămâie
3 gălbenuşuri
5 linguri zahăr
1 lingură cacao
1 lingură făină
5 albuşuri
10 linguri zahăr brun

Preparare:

Se amestecă orezul cu ½ din lapte, se dă în clocot şi se fierbe împreună cu coaja rasă de lămâie, apoi se răceşte.
Separat, se face un amestecă din gălbenuşuri, zahăr, cacao, făină şi restul de lapte. Se fierbe totul la foc mic, la bain marie, amestecând mereu cu lingura de lemn, timp de 10 minute ca să se îngroaşe.
În final, se unge o tavă şi se umple cu straturi alternative de orez şi cremă de gălbenuş (ca cea descrisă mai sus). Se acoperă totul cu albuşuri bătute spumă, amestecate cu orez brun şi se dă la cuptor. Se coace 5 minute la foc mare, apoi 15 minute la foc mic, se lasă să se răcească şi se poate servi cu lapte.

Taguri: , , , , , ,
Categorii: Deserturi, Orez, Reţeta zilei.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*