Prăjitură de miere şi griş

Prăjitură de miere şi griş


15 mai este data la care, în 1252, Papa Inocenţiu al IV-lea emitea bula care autoriza tortura ereticilor. În aceeaşi zi, dar la secole distanţă au văzut lumina zilei personalităţi precum: Nicolae Grigorescu (1838), compozitorul italian Claudio Monteverdi (1567), etc. Ciorapii de nylon apar în 15 mai (1940), dar şi celebrul album „Let it be” al inegalabililor „The Beatles”. Ziua latinităţii, Ziua internaţională a familiei, ziua profesorului în Mexic, ziua armatei în Slovenia… toate acestea se sărbătoresc în 15 mai!

Ingrediente:

450 g griş
250 ml ulei
5 ouă
1-2 linguriţe praf de copt
250 g zahăr
1 linguriţă esenţă de vanilie
250 ml lapte
coaja de la 1 lămâie
30 g alune prăjite tocate
1 baton scorţişoară
750 ml apă
1 kg zahăr fin
100 ml iaurt

Preparare:

Se bat 250 ml ulei cu 250 g zahăr, se incorporează ouăle unul câte unul şi se amestecă bine, până se obţine o cremă albă, moale.
Separat, la foc mic, se încălzesc 250 ml lapte, se combină cu praful de copt şi esenţa de migdale, apoi se toarnă peste crema de ouă.
Se incorporează grişul şi se lasă 10 minute deoparte, după aceea se toarnă totul în tavă unsă şi se pune în cuptorul încins.
După 10 minute, prăjitura se decorează cu migdale prăjite şi se lasă în continuare la copt, până ce se întăreşte în interior şi se rumeneşte la suprafaţă. Eventual, ca să evitaţi coacerea numai la exterior, puteţi să micşoraţi focul.
Cu 10 minute înainte ca prăjitura să fie gata, pentru luciu, se unge cu iaurt.
Când este gata, se scoate şi se taie cuburi şi, cât este încă fierbinte, se garniseşte cu sirop rece.
Acesta se prepară din 750 ml apă fiertă cu 1 kg zahăr fin. După 7 minute de fierbere, se adaugă batonul de scorţişoară şi coaja de la 1 lămâie, se lasă totul la foc mic până ce siropul se îngroaşă, apoi se ia de pe foc, se aromează opţional cu o esenţă la alegere şi se răceşte înainte de a fi turnat peste prăjitura fierbinte.

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Deserturi, Prăjituri, Reţeta zilei.

1 raspuns la Pacheţele de primăvară cu rucola şi ciuperci

  1. Pingback: Pappa Gimmy – ceva bun la botul calului | Liviu Alexa

Exprimați-vă opinia

*