Vacanţă cu aromă de…Grecia

Vacanţă cu aromă de…Grecia


greciaCu gândul undeva înspre plaje întinse cu nisip alb şi fierbinte, valuri albastre şi spumoase, care parcă îşi spun povestea fără încetare, tresari la minunăţia acestui ţinut grecesc care nu degeaba este numit „leagănul civilizaţiei occidentale”. Liniştea melancolică şi romantică în acelaşi timp, specifică mării, contrastează cu munţii stâncoşi din partea opusă care te învăluie şi mai tare în aura de poveste care pluteşte pretutindeni.

Da, vorbim despre Grecia sau Republica Elenă, situată în sud-estul Europei, în Peninsula Balcanică, cu un litoral de 13.676 km cu deschidere la Mările Egee, Mediterană şi Ionică, cu o mulţime de insule care fac din aceasta una dintre cele mai iubite destinaţii turistice. Creta, Rhodos, Mykonos sunt cele mai renumite insule ale Greciei, locuri în care oameni din toată lumea îşi petrec vacanţe sau câteva zile, în ideea de a se relaxa şi de a lua cu ei, la plecare, un strop din cultura acestora sau măcar amintiri legate de cultura lor. Şi asta mai ales în lunile iulie şi august când, se ştie, Grecia abundă de turişti. Însă nu numai plajele din întinsele insule atrag turiştii, există şi alte locuri care îl au pe „vino”, aşa cum este, spre exemplu, însăşi Atena, capitala cu Agora – vechiul centru civic, politic şi comercial sau cu Muzeul Arheologic cu sclipiri de marmură, bijuterii, ceramică. Un peisaj care te lasă fără cuvinte îl găsiţi la cele 6 mănăstiri din Meteora, construite în stâncă şi la care se poate ajunge urcând nişte trepte imense săpate în stâncă. Şi pentru un iz de mitologie, se poate urca în casa lui Zeus, zeul zeilor, aşa cum numeau vechii greci Muntele Olymp. Înălţime…sau adâncime, aveţi de unde alege, scufundări se fac în Corfu, Kalamata, Mykonos, Rhodos, Skiathos, unde există şi centre de instruire, pentru cei care se decid să se iniţieze. Să nu uităm de peninsula Halkidiki, cu cele 3 braţe ce străpung Marea Egee, Kassandra, Sithonia şi Athos, de unde poţi ajunge foarte uşor în celelalte oraşe, spaţiu care abundă de cofetării şi de localuri unde poţi lua o gustare, doar vrei să guşti şi din celebrele delicatese ale grecilor. În acest sens, punctul de plecare constă în antreuri, în care tzatziki (preparat din iaurt, castraveţi şi usturoi) este deja un clişeu, la feluri principale delicioasele soutzoukakia – chifteluţele în sos roşu sau dolmades (foi de varză umplute) sunt pe gustul tuturor, astfel că nu de puţine ori se întâmplă ca turişti întorşi în ţările de provenienţă să-şi încerce „talentele” culinare în prepararea acestor feluri de mâncare greceşti, a căror aromă îi încântă pe majoritatea. Preparate cu multe legume şi cereale, asta este specific bucătăriei greceşti, una de tip mediteranean, din meniul căreia nu lipsesc fructele de mare şi uleiul de măsline, folosit la salate, fripturi, dar şi la dulciuri cărora le imprimă o aromă aparte. O felie de brânză feta servită alături de verdeaţă… asta cu siguranţă duce cu gândul, pentru fiecare dintre noi, la arome de pe meleaguri greceşti. Doar se ştie că grecii sunt maeştri în prepararea brânzeturilor, considerate cele mai fine din lume. Bineînţeles că din acest punct de vedere putem vorbi şi de influenţe asupra bucătăriei tradiţionale greceşti, cele turceşti, Orientale şi din Balcani fiind cele mai pregnante. La capitolul carne, cea de miel este preferată, dar şi cea de porc, vită şi pasăre se întâlneşte des în fripturi pe grătar, marinată în prealabil. O altă trăsătură din domeniul culinar este că mâncărurile din carne sunt aproape tot timpul servite cu legume şi sosuri.

Printre miresme…maritime, montane sau…pur şi simplu culinare, tărâmul grecesc continuă să îmbie cu imaginea de vacanţă pe care şi-o face toată lumea atunci când îi apare în minte mitologica Grecie.

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*