Platou cu morun, legume şi sos Aïoli

Platou cu morun, legume şi sos Aïoli


22 iunie este ziua în care, în anul 1812, Napoleon declara război Rusiei. Peste exact 3 ani a urmat abdicarea şi începutul exilului în insula Sfânta Elena. Astăzi este prima zi din zodia Racului şi data la care ortodocşii îi pomenesc pe sfinţii mucenici: Eusebie, episcopul Samosatelor, Zinon şi Zinas. Tot 22 iunie a însemnat trecerea în nefiinţa a cântăreţei Maria Tănase, în 1963, dar şi publicarea primului număr al cotidianului „Evenimentul Zilei”, în anul 1992. Şi, pentru că tot am vorbit de Napoleon, vă prezentăm o reţetă din Franţa.

Ingrediente:

1 kg morun file
1 kg fasole verde, tăiată în două
1 kg de morcovi feliaţi
8 cartofi
1 căpăţână de conopidă
desprinsă în bucheţele
8 ouă
2 gălbenuşuri
sfeclă roşie (facultativ)
sos aïoli

Preparare:

Cu o zi înainte de a fi preparat, morunul se lasă la înmuiat în apă. Se fierb ouăle timp de 10 minute, se trec apoi sub un jet de apă rece şi se curăţă de coajă.
Morcovii se pun la fiert într-o cratiţă mare cu apă, peste 10 minute se adaugă cartofii, fasolea, conopida şi se mai lasă să fiarbă 15 minute. Între timp, se fierbe morunul într-o oală cu apă, apoi se lasă deoparte în aceeaşi oală, timp de 10 minute.
Se prepară sosul aïoli astfel: se curăţă 2 căţei de usturoi, se taie pe jumătate, apoi se pisează şi se combină cu gălbenuşurile, cu 1 lingură ulei de măsline şi puţină sare; se omogenizează bine, se toarnă în ploaie şi restul de ulei de măsline, amestecând cu o lingură de lemn, până ce compoziţia capătă consistenţa unei maioneze.
Se scoate morunul din apă, se scurge, se curăţă de piele şi se taie cuburi mici care se aranjează pe un platou. Alături se aşază legumele fierte şi cele 8 ouă fierte tăiate pe jumătate. Legumele şi morunul se servesc cu sosul aïoli.

Taguri: , , , , , , , , , , ,
Categorii: Bucătăria franceză, Peşte, Reţeta zilei.

3 raspunsuri la Chiftele de soia, de post

  1. Efrain a spus:

    Haha, deci nu doar mie mi se pare ca Mencinicopschi se fatzaie cat e ziua de mare prin presa )) ma ietrnb cand are omul asta timp sa faca toate cercetarile pe care isi bazeaza afirmatiile. Parerea mea este ca nu face cercetari prin urmare ori ne serveste drept calde niste informatii reci de cand era el flacau, ori le citeste pe net ca noi toti )

  2. Smith a spus:

    cam ai dreptate.Totusi nu se vad caniii vagabonzi (exista ecarisaj ?). Sunt unii care ar vrea ca Bucurestii sa arate patriarhal chiar medieval , adica fara canalizare, cu buda in fundul curtii plina de corcodusi si carciumarese, prafuit ori plin de noroaie si cu lumina de la lampa. Nu cred ca ar si vrea sa locuiasca intr-un asemenea Rai . Excelent blog.

  3. aspida a spus:

    din ce sa fie oala? din cauciuc? sau din lemn de palmier? sau din sirma?

Exprimați-vă opinia

*