Sfinţii apostoli Petru şi Pavel

Sfinţii apostoli Petru şi Pavel


sf-ap-petru-si-pavelPetru şi Pavel sunt doi dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, fiind numiţi adesea “raze ale Soarelui celui înţelegător”, “slujitori ai lui Hristos şi iconomi ai tainelor lui Dumnezeu” (I Corinteni 4, 1) sau “prietenii lui Hristos”. Ei sunt celebraţi (pomeniţi) la data de 29 iunie, datorită faptului că în această zi, anul 67, au fost amândoi martirizaţi pentru vina de a fi propovăduit dreapta credinţă.

Sfântul Apostol Petru
Înainte de a deveni apostol, Sfântul Petru a fost pescar şi îşi câştiga existenţa alături de Andrei, fratele său. După cum bine se ştie, întâlnirea lor cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos a reprezentat ea însăşi o minune: aşa se face că cei doi fraţi (Petru şi Andrei) pescuiau într-o dimineaţă în apele lacului Ghenizaret, obosiţi după o noapte întreagă în care nu reuşiseră să prindă nici un peşte, când Iisus, trecând pe acolo, i-a îndemnat să mai încerce o dată. Contrar aşteptărilor şi spre surprinderea celor doi, de această dată mreaja se umplu cu atât peşte, încât cu greu a putut fi adusă la mal.
Minunea petrecută a fost suficientă pentru ca cei doi să îşi lase familia şi muncă şi să îl urmeze pe Iisus, devenind în acest fel apostoli, vestitori ai împărăţiei lui Dumnezeu.
Pe parcursul misiunii sale pe pământ, Sfântul Petru a fost mereu alături de Mântuitor, slujindu-L mereu cu bucurie: el fost cel care, pe Muntele Taborului, la Schimbarea la Faţă, a spus: “Învăţătorule ce bine este să fim noi aici” (Luca 9,33) şi tot el, în Cezareea lui Filip, I-a răspuns: ”Tu eşti Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu” (Matei 16, 16).
Acelaşi Petru a fost cel care, după ce promisese că nu Îl va părăsi niciodată, s-a lepădat de Hristos, dar s-a căit îndată şi a plâns cu amar. (Matei 26, 75).
Petru a propovăduit credinţa creştină în Asia Mică, la Roma şi în Ţara Sfântă, fiind, din această cauză, întemniţat, în repetate rânduri. El este cel căruia, Iisus i-a spus “Tu esti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile iadului nu o vor birui.” (Matei XVI,18) şi el a fost răstignit, după cum ne arată iconografia, cu capul în jos, acolo unde se înalţă astăzi magnifica bazilică San Pietro.

Sfântul Apostol Pavel, fereastra prin care lumea păgână a văzut pe Hristos” ( Sfântul Ioan Gură de Aur)

Sf. Apostol Pavel, iudeu din oraşul Tars (capitala provinciei Cicilia) se numea, înainte de convertire, Saul, adică cel dorit. Înainte de anul 33, Pavel era un fariseu care studiase Vechiul Testament pentru a deveni rabi, fiind în acea vreme unul dintre cei mai aprigi prigonitori ai creştinilor. Într-una dintre misiunile sale de acest fel, în drum spre Damasc, lui i s-a arătat o lumină puternică, orbitoare care i-a spus “Saule, Saule, de ce mă prigoneşti? (…): “Eu sunt Iisus pe care tu Il prigoneşti”. La auzul şi la îndemnul vocii care venea din acea lumină, Pavel, care din cauza luminii orbise, a mers în Damasc şi a s-a botezat. Au urmat 3 ani de post în Arabia şi astfel, dintr-un fariseu, duşman al creştinismului, Saul a devenit Paul, propovăduitor al Evangheliei în Imperiul Roman. Sfântul Apostol Pavel şi-a aflat sfârşitul la Roma, unde a fost închis şi decapitat din porunca lui Nero, în anul 67, nu înainte de a fi scris o serie de epistole (scrisori) adresate comunităţilor de pe lângă bisericile creştine pe care le întemeiase pe parcursul a trei călătorii de propovăduire.

Ana-Maria Radu

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*