Ţelina-planta sfântă a grecilor

Ţelina-planta sfântă a grecilor


telinaCunoscută… de când lumea, ţelina nu este totuşi o plantă de trecut cu vederea. Puternic mirositoare, după cum o spune şi denumirea sa ştiinţifică „apium graveolens” ( gravis- „puternic” şi olens- „mirositor”), ţelina a fost cultivată încă din antichitate, în zona Mediteranei, grecii înşişi considerând-o pe atunci o plantă sfântă, drept pentru care ea era semnul victoriei cu care erau încununaţi învingătorii din Nemeea (aşa cum era din dafinul pentru jocurile din Pythia). Şi dacă e să vorbim de superstiţii, planta nu era tot timpul privită sub semnul binelui, ba dimpotrivă, era adesea sinonimă cu ghinionul, cu moartea.
Cu toţii ştim calităţile culinare ale acestei legume, cunoscută iniţial mai degrabă pentru calităţile sale medicinale. Un ingredient care dă gust ciorbelor şi sosurilor, fie că se foloseşte rădăcina (de culoare albă), frunzele sau seminţele (care au o aromă şi mai puternică, aşa că atenţie la cantităţi!). Rădăcina, tocată cubuleţe, se foloseşte şi la prepararea salatelor, tot pentru aromă, fireşte. Şi pentru că vorbeam despre beneficiile sale, amintim că nu numai gustul pe care îl dă mâncării este unul bun, ci şi efectul său asupra organismului nostru este unul de luat în calcul. Iată de ce. Bogată în fibre, magneziu, fier şi mai ales vitamina C, ţelina este un bun reglator al tensiunii sângelui; depresii…stări de nervozitate? – este bine de ştiut că ţelina acţionează asupra hormonului de stres, responsabil de creşterea tensiunii arteriale, diminuându-l, în acest sens seminţele fiind cele întrebuinţate, bineînţeles sub formă de medicamente, ceaiuri, tincturi, uleiuri. Este bună şi pentru tratarea afecţiunilor renale, pentru reducerea colesterolului rău din sânge şi foarte eficientă în reglările hormonale, fie că este vorba de dismenoree, infertilitate sau de disfuncţiile apărute odată cu menopauza, având astfel efecte şi asupra afecţiunilor tenului, aşa cum este spre exemplu acneea. Şi de ce să nu amintim şi faptul că această legumă are rol afrodiziac, creându-se de altfel destule reţete culinare în acest sens.
Vindecă pe interior, dar şi pe exterior, rănile deschise se pot cicatriza mai rapid dacă se freacă zona afectată cu frunze ori tincturi de ţelină.
Foarte sănătoasă şi eficientă, ţelina este mai mult decât o legume-condiment, este un tratament natural deloc costisitor şi se poate elibera fără prescripţie medicală, nu însă şi pentru femeile însărcinate, care trebuie să evite consumul de ţelină.

Mihaela Crăciun

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Diete/Sănătate.

1 raspuns la Fructul de aur – koum quat

  1. Paulina a spus:

    pfui, nu-i chiar asa. mai mor si oameni pcfeert sanatosi. marea problema cu gripa asta e ca nu prea se stie exact ce e cu ea si cum ataca. mor mai mult tinerii (de obicei de gripa mor batranii), la unii oameni se manifesta foarte lejer, la altii e extrem de agresiva etc. deci marea problema e ca nu prea se stiu multe. altfel, imi inchipui ca o fi mare tambalau la tv. dar nici chiar de ignorat nu-i. (eu invat treburile astea de la nemti, aici nu-i nici o isterie, dar oamenii sunt un pic ingrijorati. mai ales ca a murit si o femeie de 40 si ceva de ani care nu avea nici o alta boala )

Exprimați-vă opinia

*