TiraMiSu!

TiraMiSu!


tiramisuTiramisu este, după cum bine ştiţi, un desert adorat de italieni, de fanii bucătăriei italiene şi de toţi împătimiţii de cafea. Cu o istorie destul de neclară, o textură fină şi aproape exotică, această prăjitură îşi datorează farmecul amestecului ingenios dintre mascarpone, cacao, lichior şi bineînţeles pişcoturi însiropate în cafea espresso.

Spuneam despre o istorie neclară şi într-adevăr, originea acestui preparat se pierde undeva între secolul al XVIII-lea şi secolul XX. Există voci conform cărora Tiramisu a fost inventat înainte de anul 1723, deoarece „cronicile” povestesc că reţeta a luat naştere cu ocazia şi în cinstea vizitei Marelui Duce de Toscana, Cosimo al III-lea de Medici, în Siena.

Cosimo al III-lea de Medici s-a născut în Florenţa la data de 14 august 1642 şi s-a stins din viaţă în 31 octombrie 1723. În ultimii 53 de ani de viaţă a fost duce de Toscana, iar de-a lungul timpului, ca mai toţi membrii celebrei familii, Cosimo a fost un împătimit susţinător al culturii în general şi al pictorilor în special.

Siena este un oraş istoric, cu 55 de mii de locuitorii, situat în regiunea Toscana şi înscris, în 1995, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Ne rămân necunoscute numele restaurantului şi numele bucătarului responsabil pentru această invenţie percepută şi azi ca “modernă”; un lucru este însă sigur: Tiramisu este desertul ideal după o porţie consistentă de spaghetti, după o masă copioasă şi nu numai. Aromată cu cafea, această prăjitură pur şi simplu te reenergizează, te ridică: “tira mi su!”
Deşi cu un conţinut destul de bogat în grăsime, desertul nostru este adesea caracterizat drept „uşor” şi „rafinat”. Din vremea când Medici erau cea mai înfloritoare familie a Italiei, când această prăjitura preferată a nobilimii se numea „zuppa del Duca”, din primele secole ale secolului al XVIII şi până astăzi, din Japonia în Americi, Tiramisu adună mereu noi împătimiţi.
Cui nu-i plac pişcoturile? Cine nu adoră aroma de cafea proaspătă? Pe cine nu încântă o porţie de mascarpone sau un strop de Marsala (sau lichior)? Succesul reţetei este asigurat de simpla enumerare a ingredientelor sale.
Şi dacă tot am menţionat câteva, haideţi să terminăm „povestea” şi să vă prezentăm întregul „ritual” de preparare!

Ingrediente:

5 albuşuri sau 200 g frişcă
5 gălbenuşuri
3 linguri zahăr
500 g mascarpone
2 linguri vin Marsala, lichior de cafea sau brandy
1 linguriţă esenţă de vanilie
350 ml cafea tare
28 pişcoturi
250 g ciocolată amăruie

Preparare:

Mai întâi, se bat bine gălbenuşurile cu zahăr, până se obţine o pastă alburie, apoi se incorporează brânza mascarpone, brandy-ul şi esenţa de vanilie.
Separat, într-un vas cava mai mare, se bat albuşurile spumă (nu foarte tare), se toarnă peste compoziţia cu brânză şi se amestecă uşor cu lingura de lemn, pentru ca aerul din spumă să nu iasă!
Acum este rândul pişcoturilor. Acestea se înmoaie câte unul în cafeaua rece, după care, jumătate dintre ele, se aranjează pe o tavă. Se acoperă cu puţin mai mult de jumătate din cremă şi un strat de ciocolată rasă. Procedeul se repetă cu restul de pişcoturi, restul de cremă şi ciocolata rămasă.
Când este gata asamblată, minunata prăjitură se acoperă cu folie de plastic şi se dă la rece 5 ore sau cât aveţi răbdare…

Ana-Maria Radu

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Categorii: Articole.

2 raspunsuri la Flinstones şi o porţie de pop-corn

  1. Lora a spus:

    “Carnea – una dintre cele mai populare reţete cu carne este “gebratten”, un amestec de carne parţial prăjită, zahăr, frunze de dafin, piper, struguri, smântână, …” – nu exista la trditia evreiasca amestecatul carnii cu lactatele – se imbolnaveste si ficatul si 1data cu el cade si stomacul bolnav de ulcer! ;)

  2. Asterisc a spus:

    Felicitari, o bucatarie inedita, plina de mister, Multumim.

Exprimați-vă opinia

*